Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Năstase cere inițierea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat - Video

© Sputnik / Miroslav RotariAndrei Năstase
Andrei Năstase - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Afacerilor Interne a declarat că Procuratura Generală a tăinuit documente importante ce-l vizau pe Vladimir Plahotniuc.

CHIȘINĂU, 22 iul – Sputnik. Vicepremierul Andrei Năstase, ministrul Afacerilor Interne, a solicitat „demararea imediată a unei anchete interne și penale în cadrul Procuraturii Generale” pentru tăinuirea unor documente și „intentarea imediată a cauzei penale privind uzurparea puterii în stat, solicitarea Parlamentului de ridicare a imunității procesuale a lui Plahotniuc, Șor și alții și anunțarea acestora în căutare internațională”.

Andrei Năstase a făcut declarația în cadrul unui briefing ținut luni, 22 iulie.

Vicepremierul a anunțat că MAI a intrat, „prin mijloace specifice de investigație”, în posesia unei scrisori oficiale din partea autorităților elvețiene „privind intenția de transmitere spontană a informației către autoritățile competente ale Republicii Moldova, emisă de Procuratura III a cantonului Zürich cu privire la Plahotniuc Vladimir și alții”.

„Potrivit Departamentului Federal de Justiție și Poliție al Elveției, autoritățile moldovenești urmau să confirme permiterea, în condițiile solicitate de autoritățile elvețiene, a primirii informațiilor ce indicau suspiciuni de spălare de bani, deținute de procuratura III a cantonului Zürich, termenul limită fiind 21 iunie 2019”, a precizat Andrei Năstase.

Vicepremierul a adăugat că „opinia publică trebuie să cunoască că scrisoarea autorităților elvețiene a fost transmisă prin intermediul ex-procurorului general Harunjen la Procuratura Anticorupție, procurorului Adriana Bețișor”.

Dar „documentul a fost tăinuit de către aceștia și instituțiile pe care le reprezentau, în vederea obstrucționării oricăror anchete penale și internaționale împotriva oligarhului Plahotniuc, autor și beneficiar al mai multor crime cu caracter grav și foarte grav”, a afirmat Andrei Năstase.

Vlad Plahotniuc  - Sputnik Moldova
Politică
Andrei Năstase confirmă: Plahotniuc este cercetat penal în Elveția

Vicepremierul a adăugat că „despre aceste inițiative juridice” a „făcut mențiune în denunțul adresat Consiliului Superior al Procurorilor împotriva ex-procurorului general Eduard Harunjen, fapt ignorat de membrii acestuia până în prezent”.

Andrei Năstase a reamintit că majoritatea parlamentară a votat, în unanimitate, o declarație prin care Republica Moldova este recunoscută ca fiind „stat captiv unui sistem mafiot și criminal”.

„Cazul prezentat astăzi demonstrează acest lucru, fără putință de tăgadă. Ca atare, consider că această declarație a Parlamentului Republicii Moldova trebuie să producă cât mai repede efecte concrete. Fermitatea cu care Ministerul pe care îl conduc își va formula abordările pe astfel de subiecte va deveni, din acest moment, evidentă. Orice fel de rezistență la schimbare și reformă nu produce altceva decât circumstanțe agravante”, a declarat Andrei Năstase.

De asemenea, vicepremierul a făcut un nou apel către „toți cei care știu că au fost sau sunt implicați, într-un fel sau altul, în sistemul care a jefuit și batjocorit Republica Moldova” să renunțe la funcții.

„Cu cât mai repede, cu atât mai bine. Timpul vostru a expirat!”, a declarat Andrei Năstase.

Vladimir Plahotniuc a plecat din Republica Moldova la 14 iunie, imediat după ce Partidul Democrat (PDM), al cărui președinte era, a decis să treacă în opoziție. Peste o săptămână, Plahotniuc a renunțat la fiuncția de lider al PDM. Mass-media scrie că el s-ar afla acum în SUA.

Fluxul de știri
0