Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Iată cum sunt înregistrate în Moldova armele deținute ilegal: Precizările Poliției

Abonare
Moldovenii care dețin arme neînregistrate încă mai pot intra în posesia lor legală fără a fi pedepsiți de lege.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. Inspectoratul General al Poliției a lansat un apel către populație la predarea benevolă a armelor deținute ilegal. Cei care predau benevol armele și munițiile păstrate ilegal sunt eliberați de răspundere penală. 

Arme și muniție, depistate în PTF comun Palanca - Sputnik Moldova
Moldovenii și armele: În ce zile ale săptămânii și la ce ore le vine să apese pe trăgaci

Cetățenii sunt chemați să anunțe la 112, dacă dețin informații cu privire la cazurile de deținere ilegală a armelor, grenadelor, cartușelor, substanțelor explozibile.

„Armele păstrate ilegal sunt sursa care generează majoritatea incidentelor grave şi a infracţiunilor comise cu acestea, în special dacă nu sunt păstrate în seif”, subliniază Poliția.

În primele șase luni ale anului, Poliția a înregistrat 54 de infracţiuni comise cu aplicarea sau folosirea armelor de foc. În 19 cazuri, infracțiunile au fost săvârșite cu arme deținute ilegal.

Nu transportați personal arma neînregistrată!

„Fii responsabil! Predă arma benevol! Asigură securitatea familiei tale și a întregii societăți!”, îndeamnă Poliția.

Criminalitatea în Moldova - Sputnik Moldova
Cine sunt autorii celor mai grave infracțiuni din Republica Moldova

Pentru a intra în posesia legală a armei deținute ilegal, este necesar să vă anunțați intenția la orice sector, post sau inspectorat de Poliție.

Important de reținut: comiteți o infracțiune dacă transportați personal la Poliție arma deținută ilegal.

Arma va fi înregistrată la Poliţie în condiţiile legii, pe numele deținătorului care a efectuat predarea.

Restituirea acesteia va fi făcută după efectuarea verificărilor speciale, pentru a clarifica dacă nu cumva respectiva armă a fost fosită la comiterea infracţiunilor, dacă nu este anunţată în căutare și dacă nu este periculoasă pentru utilizare, conform parametrilor de securitate.

În ianuarie - iunie 2019, poliţiștii au depistat şi ridicat 835 de arme de foc, inclusiv: 185 de arme deţinute ilegal, 140 pentru încălcarea regulilor de deţinere, port și folosire, iar 78 de arme au fost predate benevol.

Pistol - Sputnik Moldova
Poliția, în alertă după detonarea a două grenade: „Predă arma benevol!”

Concomitent, Poliția a depistat și ridicat aproape șapte mii (6.920) de muniţii de divers calibru şi 128 de grenade, obuze, proiectile şi materiale explozive.

Secția Supraveghere Armament a raportat că, la sfârșitul lunii martie 2019, în proprietatea persoanelor civile se aflau 71.042 de arme.

Numărul armelor deținute legal de persoanele fizice din Republica Moldova a crescut cu 11.000 de unități în ultimii 7 ani.

În ianuarie-martie 2019, în Republica Moldova au fost înregistrate 14 cazuri de furturi de arme de la persoane civile.

În 13 cazuri din cele 14, armele de foc au fost furate prin spargerea sau chiar furtul seifurilor metalice în care erau păstrate de proprietari.

Fluxul de știri
0