Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldoveni în Germania: 10 lucruri care se schimbă din august în această ţară

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Portalul The Local prezintă o listă cu schimbările care au loc în luna august în Germania, în mai multe domenii. Vor fi afectate mai multe categorii de oameni, de la elevi, studenţi şi părinţi până la consumatori.

BUCUREŞTI, 3 aug, Sputnik – Doina Crainic. Iată ce schimbări vor avea loc în Germania în luna august 2019, potrivit listei realizate de portalul thelocal.de. Cum vor fi afectaţi de aceste schimbări românii care locuiesc şi muncesc în această ţară.

Mai multe cursuri de limba germană și integrare

Cursurile de limbă și integrare sunt acum accesibile și pentru solicitanții de azil care nu sunt siguri dacă vor rămâne în Germania pe termen lung, dar numai dacă au intrat în țară înainte de 1 august 2019. În plus, de cursurile de limbă vor putea beneficia şi alți străini care anterior nu au putut avea acces la acestea.

Sprijin școlar sporit pentru copiii cu venituri mici

Copiii din familii cu venituri mici vor beneficia de ajutoare financiare mai mari începând cu 1 august, datorită noii „Legi pentru familii puternice”. De acest ajutor vor beneficia părinții care câștigă mai puțin de 2.000 € brut (înainte de impozitare).

Ein Mercedes-Wagen fährt Richtung Potsdamer Platz - Sputnik Moldova
Moldovenii din Germania: 9 lucruri despre viaţa în această ţară

O altă schimbare benefică este că părinții nu vor mai fi nevoiți să își plătească propria contribuţie pentru masa la şcoală sau pentru transportul copiilor la şcoală. De asemenea, valoarea „pachetului pentru începutul școlii” (Schulstarterpaket), pe care îl primesc pentru cumpărarea de manuale şi acihizite, va creşte de la 100 € la 150 €. În plus, copiii care au nevoie de instructori vor primi sprijin financiar suplimentar.

Legea, pentru care guvernul Germaniei pune deoparte 1,5 miliarde de euro în următorii trei ani, va avea efecte asupra celor patru milioane de copii din Germania care trăiesc în „situații dificile din punct de vedere financiar”, scrie Berliner Morgenpost.

Unii părinți cu copii de grădiniţă nu vor mai plăti taxe

Începând de la 1 august, nu numai părinții care primesc prestații sociale sunt scutiți de taxe de îngrijire zilnică a copiilor, așa cum a fost anterior. În baza noii „Legi Kita [Kindertagesstätte]”, orice părinte care primește alocație pentru copii (Kindergeld) sau alocație pentru locuință (Wohngeld) își poate trimite copiii gratuit la centre de îngrijire.

Potrivit Ministerului Federal pentru Familie, 1,2 milioane de copii vor beneficia de îngrijiri pe timpul zilei, care nu îi va costa nimic pe părinți.

Mai mult sprijin financiar pentru studenți

Prin Legea BAföG din Germania (Legea Federală pentru Sprijin în Educație), elevii de liceu și studenții care nu mai locuiesc cu părinţii vor primi până la 861 de euro pe lună pentru costurile de trai şi pentru studii, ceea ce înseamnă o creştere faţă de maximum 735 euro cât primeau anterior. Numai pentru costurile de trai, studenții vor primi până la 325 de euro, față de suma anterioară de 250 de euro.

Ajutor pentru pregătire profesională

Nu numai studenții, ci și tinerii care urmează cursuri de pregătire (Ausbildung) sunt eligibili pentru a primi subvenții de la Bundesagentur für Arbeit (Centrul pentru locuri de muncă) din Germania dacă nu locuiesc în casa părinților.

Женщина на каблуках - Sputnik Moldova
Societate
Ce a făcut o moldoveancă de 33 de ani în Germania, arestată de Poliția de Frontieră Română

Suma maximă pentru Auszubildende, sau Azubis, va crește de la 622 euro la 716 euro pe lună și urmează să crească cu încă șapte euro în 2020.

Reduceri semnificative pe transport pentru studenți

Începând cu 1 august, mai multe state germane, precum Hamburg, vor oferi așa-numitul bilet Azubi, cu ajutorul căruia studenții vor putea călători cu mijloacele de transport public cu un cost subvenționat.

Renania de Nord-Westfalia, Saxonia și Berlin oferă deja un astfel de bilet, iar la începutul lunii, Berlinul face un pas mai departe și permite tuturor studenților să călătorească cu autobuzul și metroul gratuit în zona AB.

Închirierea de trotinete electrice pentru transport pe distanţe mai mari

Începând cu 1 august, Otto Now se va alătura companiilor germane care oferă trotinete electronice pentru închiriere la nivel național, cu un preț lunar de închiriere.

Taxa lunară înseamnă o alternativă la sistemul obișnuit de închiriere a trotinetelor electronice, în care trotinetele sunt „deblocate” pentru a fi utilizate pentru o anumită perioadă de timp, persoana care închiriază fiind taxată pe minut prin intermediul unei aplicații. Aceste trotinete vor rămâne la utilizator pentru o chirie lunară de 39 de euro, care include şi asigurarea.

Vehiculele au o limită de 40 de kilometri, iar bateria poate fi reîncărcată în maximum șase ore.

Pentru toţi fanii fotbalului

Noul sezon Bundesliga (Liga naţională) începe pe 16 august și vor exista noi opțiuni de streaming, deși mai scumpe. Meciurile care au fost transmise anterior de rețeaua Eurosport vor fi acum preluate de DAZN și la un cost mai mare în funcție de tipul de abonament. Însă majoritatea meciurilor Bundesliga vor continua să fie transmise de rețeaua online Sky.

Anumite substanţe vor fi interzise în parfumuri

Începând cu 23 august, mai multe arome nu vor mai fi permise în parfumuri dacă se consideră că produc alergii. Lista de substanțe chimice interzise în toate țările UE este disponibilă în limba engleză aici

Fluxul de știri
0