Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Germania: 9 lucruri despre viaţa în această ţară

© AP Photo / Gero BreloerEin Mercedes-Wagen fährt Richtung Potsdamer Platz
Ein Mercedes-Wagen fährt Richtung Potsdamer Platz - Sputnik Moldova
Abonare
Românii care intenţionează să se mute în Germania, sau cei care s-au mutat recent acolo, pot afla câteva aspecte interesante legate de viaţa în această ţară. Familiarizându-se cu ele, le va fi mai uşor să se acomodeze în noua societate, diferită în mai multe privinţe de cea românească.

BUCUREŞTI, 20 iul – Sputnik, Doina Crainic. Punctualitatea, respectarea strică a zilelor de odihnă, fotbalul devenit „religie”, „privirea germană”, banii cash sunt câteva dintre aspectele interesante legate de viaţa în Germania, iar o listă cu acestea este prezentată de ziarulromanesc.de

1. Fotbalul este o religie în Germania

În puţine ţări din lume fotbalul nu este doar un sport, ci o religie, aşa cum este în Germania. Aici suporterii diferitelor cluburi se urăsc literalmente, ceea ce poate influența inclusiv relațiile dintre fani. În orașe precum München trebuie să fii extrem de norocos să găseşti un bilet pentru un meci de fotbal. Atunci când Bayern München joacă un meci important, întregul oraș, de la copii la bunici, își manifestă susţinerea purtând culoarea roşie.

2. Pâinea germană este delicioasă

Pâinea germană este pur și simplu delicioasă. În plus, aici găseşti nenumărate tipuri de pâine, în diverse combinaţii, foarte gustoase.

3. Ora 16:00 este 15:55. (nu „aproximativ 16:00”)

Germanii sunt renumiți pentru disciplina și punctualitatea lor, așa că va trebui să vă adaptați, dacă doriţi să vă faceţi prieteni. Trebuie să ajungeți întotdeauna la întâlniri sau reuniuni cu 5 minute mai devreme. Dacă sunteți între prieteni este bine să ajungeți la timp sau să întârziați între 2 și 5 minute, dar niciodată mai mult. În Germania nu există „în jur de 16:00”!

4. În Germania, duminica este o zi pentru relaxare alături de familie

În Germania este exclus să mergi la cumpărături duminica. Cele mai multe magazine sunt închise, singurele excepții fiind chioșcurile din gări și zonele de servicii. Inițial, acesta a fost un precept religios, deoarece duminica, Ziua Domnului, era considerată o zi de odihnă, când nu trebuia să se lucreze. Este o tradiție veche de secole care se respectă până în prezent, iar acest timp prețios este dedicat familiilor și hobby-urilor. Germanii țin foarte mult la regula de a „nu munci” în zilele de odihnă, așa că nu cosiţi gazonul duminica!

5. Duminica după-amiaza este dedicată cafelei și prăjiturilor

Dacă englezii au ora ceaiului, germanii ţin tradiția desertului și a cafelei, în special în weekend. Duminică după-amiaza, între orele 14:00 şi 15:00, este momentul potrivit să vă întâlniți și să vă bucurați, cu familia sau prietenii, de o ceașcă de cafea cu o prăjitură de casă.

6. „Cum esti? Ce faci?”

Nu este o simplă întrebare de curtoazie în Germania, ci una serioasă. Oamenii se așteaptă să răspunzi și să vorbești despre viața ta, despre familie sau despre programul pentru duminica după-amiaza. Dacă întâlnești pe cineva pe coridor la locul de muncă și nu vrei să intri într-o conversație lungă, e mai bine să spui pur și simplu „Hallo!” („Buna!”).

7. Germanii au simțul umorului

Deşi e greu de crezut, germanii au un simț dezvoltat al umorului și adoră să râdă. Doar că, de multe ori, non-germanii nu înțeleg ce este atât de amuzant. Umorul german se bazează pe considerații clare și aparent grave, care devin distractive numai din cauza contextului. Este nevoie de timp pentru a vă obișnui, iar învățarea limbii germane este necesară pentru aceasta.

8. Ești privit fix tot timpul

Germanii au o privire fixă: fie că e bătrâna doamnă de alături, care vă urmărește fiecare mișcare, fie copilul care stă în fața dvs. la metrou. În Germania, un schimb intens de priviri este ceva atât de obişnuit încât imigranții și turiștii l-au poreclit „privirea germană”.

9. Banii „cash” sunt la putere în Germania

Nu trebuie să vă surprindă dacă se întâmplă frecvent ca un magazin sau un restaurant să nu accepte plăți cu cardul. Germanii preferă banii în numerar. De obicei, în magazinele mari și în mall-uri găsiți ATM-uri de unde să vă scoateţi banii de care aveți nevoie. Când mergeți la supermarket, trebuie să aveți disponibile monezi pentru a utiliza căruciorul de cumpărături.

Fluxul de știri
0