Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valuta s-a scumpit semnificativ: Cât costă euro și dolarul și de ce leul se retrage

© Sputnik / Miroslav RotariКурс валют
Курс валют  - Sputnik Moldova
Abonare
După o perioadă în care s-a apreciat lent în raport cu dolarul și euro, leul a marcat o tendință contrară, depreciindu-se zilnic în ultima săptămână.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Leul moldovenesc a continuat să se deprecieze săptămâna aceasta, tendința de scădere în cotațiile oficiale începând joia trecută, 25 iulie.

Lingouri bancare din aur - Sputnik Moldova
Noul preț al aurului și argintului anunțat de BNM: De ce a fost necesară cotația

Într-o săptămână, din 24 iulie până în 31 iulie, la cursul oficial anunțat de Banca Națională (BNM), dolarul american s-a scumpit cu 21 de bani, iar prețul unui euro a crescut cu 18 bani.

Moneda națională s-a depreciat și în raport cu celelalte principale valute de referință – leul românesc, hrivna ucraineană și rubla rusă.

La cursul BNM din 31 iulie, un dolar costă 17 lei și 74 de bani, un euro – 19 lei și 77 de bani, o hrivnă ucraineană – 71 de bani, un leu românesc – 4 lei și 18 bani moldovenești, o rublă rusă – 28 de bani.

Cererea și oferta de valută se echilibrează

Actuala perioadă de depreciere a leului în raport cu principalele valute de referință a fost precedată de un interval de câteva săptămâni în care leul, dimpotrivă, s-a apreciat lent.

Tendința de apreciere a monedei naționale a fost explicată de observatorii economici prin prevalarea ofertei de valută asupra cererii.

Deprecierea din ultima săptămână a leului denotă o tendință de echilibrare a raportului dintre cererea și oferta de valută.  

Cum a evoluat piața valutară în iunie

În luna iunie, leul s-a depreciat cu 1,2% față de dolar.

Bani, lei,euro, dolari, imagine simbol - Sputnik Moldova
Moldovenii au vândut sute de milioane de dolari și euro în iunie: Ce se întâmplă cu leul

Leul s-ar fi depreciat mai mult, dacă BNM nu ar fi intervenit pe piața valutară, cumpărând „un surplus” de valută în valoare de 14 milioane de dolari (inclusiv 7 milioane de euro).

Rulajul pieţei valutare în numerar a fost în iunie de aproape 360 de milioane de dolari americani, iar oferta de valută a depășit cu 4% cererea, potrivit BNM.

În luna iunie, persoanele fizice din Republica Moldova au vândut unităților de schimb valutar un volum de diverse valute echivalent cu 272 de milioane de dolari și au cumpărat echivalentul a 87,2 de milioane de dolari.

Cea mai tranzacționată valută a continuat să fie euro – peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Ponderea dolarului american a fost de aproape 17% în totalul rulajului tranzacțiilor valutare în numerar din iunie 2019, rubla rusă a avut o pondere de peste 6%, leul românesc – de 2%, hrivna ucraineană – de 0,6%.

În intervalul aprilie-iunie 2019, leul s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar.

Inflația

Conform prognozei BNM, rata inflației medii anuale va constitui 5,1 la sută în anul 2019 și 6,5 la sută în anul 2020.

În iunie 2019, ritmul anual al inflaţiei a fost de 4,4%, a precizat BNM.

Fluxul de știri
0