Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldovenii au vândut sute de milioane de dolari și euro în iunie: Ce se întâmplă cu leul

© Sputnik / Yana ZaharovaBani, lei,euro, dolari, imagine simbol
Bani, lei,euro, dolari, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Leul s-a depreciat cu peste 1% față de dolar în iunie, o lună în care oferta de valută a fost mai mare decât cererea.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. În luna iunie, persoanele fizice din Republica Moldova au vândut unităților de schimb valutar un volum de valută ce a echivalat cu 272 de milioane de dolari și au cumpărat echivalentul a 87,2 de milioane de dolari.

Rulajul pieţei valutare a Republicii Moldova în numerar a fost în luna iunie 2019 de aproape 360 de milioane de dolari americani, potrivit Băncii Naționale (BNM).

Indicatorul este în scădere cu 8,5% față de luna mai 2019, dar în creștere cu 5,4% față de luna iunie a anului 2018.

Schimb valutar - Sputnik Moldova
Situații neplăcute la punctele de schimb valutar: Iată ce se întâmplă de fapt

Rulajul pieţei valutare în numerar cuprinde toate tranzacțiile de cumpărare sau de vânzare a valutelor de pe piață efectuate de unităţile de schimb valutar: în dolari, euro, ruble rusești, lei românești, hrivne ucrainene etc.

BNM prezintă echivalentele în dolari americani ale tranzacțiilor cu alte valute, pentru o mai bună claritate a indicatorilor statistici.

Potrivit raportului Băncii Naționale, cea mai tranzacționată valută continuă să fie euro – peste 67% din operațiunile de pe piața valutară din iunie 2019 au vizat această monedă.

Ponderea dolarului american a fost de aproape 17% în totalul rulajului tranzacțiilor valutare în numerar din iunie 2019, rubla rusă a avut o pondere de peste 6%, leul românesc – de 2%, hrivna ucraineană – de 0,6%.

BNM a cumpărat 14 milioane de dolari de pe piață luna trecută

În luna iunie, comparativ cu luna mai 2019, oferta netă de valută din partea persoanelor fizice a scăzut cu 14% și a constituit 182,6 milioane de dolari americani. Totodată, cererea netă de valută din partea agenților economici s-a redus cu tocmai 30% și s-a cifrat la 175,8 milioane de dolari.

În situația în care oferta depășea cererea, BNM a intervenit pe piață, cumpărând valută în valoare de 14 milioane de dolari (inclusiv 7 milioane de euro).

Chiar și așa, oferta de valută a depășit cu 4% cererea în luna iunie, fiind raportat un grad de acoperire de 103,9%.

Pentru mai 2019, lună în care leul moldovenesc a continuat să se deprecieze, a fost raportat un deficit de valută de peste 15%.

Leul s-a depreciat cu 1,2% în raport cu dolarul american în luna iunie

„În luna iunie 2019, leul moldovenesc s-a depreciat, în valori medii, cu 1,2% în raport cu dolarul SUA, până la 18,1714 USD/MDL, comparativ cu 17,9549 USD/MDL în luna mai 2019”, precizează BNM.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
BNM a cumpărat valută în iunie: Ce s-a întâmplat cu rezervele valutare în ultima lună

Reamintim că moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar în intervalul aprilie-iunie 2019.

În acest interval, leul moldovenesc a sărit peste două praguri psihologice: un dolar a ajuns să coste peste 18 lei, iar un euro – peste 20 de lei.

Rezervele valutare ale BNM constituiau 2 miliarde 913 milioane 710 mii de dolari americani (2.891.25 mil. dolari SUA) la 28 iunie 2019, în creștere cu 22 de milioane și 460 mii de dolari față de situația din 31 mai 2019.

Fluxul de știri
0