Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Iată cine este candidatul Parlamentului pentru funcția de procuror general interimar

CC0 / succo / Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция
Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Abonare
Sputnik Moldova vă prezintă profilul candidatului la funcția de procuror general interimar, care urmează să fie propus președintelui țării. Cine este acesta, ce dosare a instrumentat și ce avere are.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Procurorul Dumitru Robu este candidatul Parlamentului pentru funcția de procuror general interimar. Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități urmează să propună candidatura acestuia Legislativului spre aprobare. Ulterior, Parlamentul va trebui să prezinte hotărârea sa Consiliului Superior al Procurorilor care trebuie să dea un aviz consultativ. După care președintele țării, potrivit legii, trebuie să numească prin decret candidatura procurorului general interimar.

Sputnik Moldova a publicat în exclusivitate în această dimineață lista celor nouă candidați care și-au depus până luni seara, ora 17:00, dosarele pentru a participa la concursul pentru suplinirea funcției de procuror general interimar. Este vorba despre Ghenadie Barbă, Ilie Rotaru, Alexandru Rață, Viorel Morari, Anatolie Istrate, Dumitru Robu, Viorel Pocaznoi, Boris Lupașcu și Viorel Radețchi.

Cine este Dumitru Robu

Procurorul Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice prin instrumentează dosarului liberalului Dorin Chirtoacă. La începutul anului 2018, el a decis să plece din Procuratura Anticorupție. Atunci, Robu a fost avansat în funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficial principal, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Societate
Numirea unui procuror general interimar a fost compromisă

Dumitru Robu a obținut punctajul maxim – 87,66 – în cadrul concursului organizat de CSP. Robu a concurat cu un alt coleg de-al său din cadrul Procuraturii Anticorupție, procurorul Vladislav Bobrov. Acesta a obținut 79,6 puncte.

Dumitru Robu și-a început cariera de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova, din 8 iulie 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Distincțiile procurorului Dumitru Robu

Cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus Procurorului General încurajarea lui Robu Dumitru cu medalia ”Pentru serviciu impecabil” Clasa III.

Pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliului Superior al Procurorilor i-a propus Procurorului General distingerea Lui Robu Dumitru, procuror Secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Insigna de piept ”Eminent al Procuraturii”.

 Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon s-a adresat cu un apel către Parlamentul Republicii Moldova

Prin hotărârea din 20 august 2014, examinând chestiunea cu privire la încurajarea unor procurori pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIII-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor i-a propus Procurorului General încurajarea domnului Robu Dumitru, procuror secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria I.

Averea și venitul procurorului Dumitru Robu

Venit obținut anul trecut de procurorul Dumitru Robu la locul de muncă de bază, Procuratura Generală, a fost de 269 806 de lei. Venitul obținut de către soție la locul de muncă de bază, ÎS ”Moldasta”, este de 64 192 de lei.

Anul trecut, procurorul Robu a obținut din donații un venit de 8 000 de euro. În declarația sa de avere, Dumitru Robu mai indică un venit de la un eveniment de familie de 14 mii de euro; 184 478 de lei de la CNAS și 2840 de lei românești de la DAS Iași.

Dumitru Robu locuiește cu familia sa într-un apartament cu suprafața de 84,9 metri pătrați, în valoare de 479 647 de lei, care a fost cumpărat în anul 2017. Procurorul mai are un garaj cu suprafața de 16,7 m.p., în valoare de 50 663 de lei.

Procurorul a mai declarat două automobile: un autoturism de model Lexus CT200H (anul fabricației. 2011) în valoare de 8 700 de euro, în proprietate din anul 2018, și un autoturism de model Nissan Juke (anul fabricației 2011), în posesie din anul 2013.

Fluxul de știri
0