Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Exclusiv Sputnik: Lista candidaților pentru funcția de procuror general interimar

© Sputnik / Miroslav RotariProcuratura
Procuratura - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sputnik Moldova vă prezintă în exclusivitate numele celor nouă pretendenți la fotoliul de procuror general interimar.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Nouă candidați și-au depus până luni seara, ora 17:00, dosarele pentru a participa la concursul pentru suplinirea funcției de procuror general interimar. Dosarele au fost depuse la Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități.

Sputnik Moldova vă prezintă în exclusivitate numele celor nouă pretendenți la fotoliul de procuror general interimar:

  1. Ghenadie Barbă
  2. Ilie Rotaru
  3. Alexandru Rață
  4. Viorel Morari
  5. Anatolie Istrate
  6. Dumitru Robu
  7. Viorel Pocaznoi
  8. Boris Lupașcu
  9. Viorel Radețchi

Amintim că ședința Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) la care urma să fie identificată și înaintată șefului statului propunerea de desemnare a procurorului general interimar, a fost anulată. Ședința CSP a fost stabilită pentru vinerea trecută, 26 iulie, însă a fost anulată din lipsă de cvorum. Ședințele CSP sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 2/3 din cei 12 membri. La ședința de vineri au fost prezenți doar patru membri ai CSP.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Membrii CSP trebuiau să formuleze și să înainteze președintelui țării Igor Dodon propunerea de desemnare a procurorului general interimar. La acest concurs s-au înscris trei persoane. Este vorba de procurorii Viorel Morari, Anatolie Istrati și Viorel Radețchi.

Tot vineri, CSP urma să anunțe concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru presa de la Chișinău că va numi procurorul general interimar la începutul acestei săptămâni.

”Acest procuror va trebuie să se ocupe de dosarele pe care nu a vrut să le investigheze predecesorul său: este vorba despre Kroll, schemele de corupție și altele”, a declarat președintele.

În opinia șefului statului, deja la mijlocul lunii august vor fi vizibile rezultatele activității noului procuror general interimar.

”Vor fi dosare concrete, persoane concrete care vor fi învinuite, astfel ca oameni să vadă că sunt rezultate concrete”, a declarat președintele țării.

Parlamentul de la Chișinău a votat, în lectură finală, o lege care îi permite șefului statului să desemneze prin decret prezidențial un procuror general interimar, până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Potrivit legii, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.

Legea cu privire la Procuratură reglementa modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Primele dosare de care se va ocupa noul procuror general interimar>>>

Potrivit deputaților, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0