Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul de la Chișinău are doi deputați noi

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание парламента 18 июня
Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Abonare
Doi deputați noi sunt așteptați în Parlamentul de la Chișinău. Este vorba despre un deputat democrat și altul din partea Blocului Politic ACUM. Cine sunt aceștia.

CHIȘINĂU, 31 iul – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de vacanța a două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, aleși pe liste de partid în cadrul scrutinului din 24 februarie, și a inițiat procedura de validare a mandatelor candidaților supleanți.

Este vorba despre un deputat democrat și unul de pe listele Blocului Politic ACUM. În baza documentelor deținute, mandatele de deputat le revin candidaților supleanți Ruxanda Glavan de pe lista Partidului Democrat din Moldova și Serghei Cataranciuc de pe lista Blocului electoral „ACUM Platforma DA-PAS.

Hotărârea Comisiei va fi transmisă Curții Constituționale pentru validarea mandatelor de deputat.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
Plahotniuc nu mai revine în Parlamentul de legislatura a X-a

La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul Republicii Moldova a luat act de demisia a 5 deputați din cei 101 aleși în forul legislativ. Este vorba despre Maia Sandu, Andrei Năstase, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Viorel Melnic și Otilia Drăguțanu. În ședința de marți, 30 iulie, Legislativul a luat act și de demisia deputatului democrat, Vladimir Plahotniuc, ales în circumscripția uninominală Nisporeni.

Maia Sandu, deputat din fracțiunea PAS –ACUM, Andrei Năstase, fracțiunea PPDA-ACUM și Liliana Nicolaescu-Onofrei, fracțiunea PAS-ACUM, și-au depus mandatele de deputat pe data de 8 iulie, optând, potrivit legislației, pentru funcțiile sale în Guvern. Maia Sandu a fost învestită pe data de 8 iunie în funcția de premier, Andrei Năstase – ministru al Afacerilor Interne, iar Liliana Nicolaescu-Onofrei – în funcția de ministru al Educației.

Pe data de 17 iulie, deputatul independent Viorel Melnic a anunțat că își depune mandatul. Potrivit lui Melnic, ”în Parlamentul ales în baza sistemului electoral mixt, deputatul independent este limitat în posibilități și nu poate răspunde exigențelor alegătorilor”.

Același lucru l-a făcut câteva zile mai târziu și deputatul ales pe listele PD, Otilia Drăguțanu. Otilia Drăguțanu și-a motivat demisia prin faptul că politica nu este pentru ea.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul de la Chișinău rămâne fără cinci deputați

Din cei șase deputați, patru au fost aleși în circumscripții uninominale, iar doi – pe liste de partid.

În circumscripții uninominale au fost aleși Maia Sandu, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Vladimir Plahotniuc. În cadrul ședinței din 29 iulie, Comisia Electorală Centrală a stabilit  desfășurarea alegerilor parlamentare noi pentru data de 20 octombrie 2019. Scrutinul va fi organizat în circumscripțiile electorale uninominale: nr. 33, mun. Chișinău; nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de Republica Moldova.

Otilia Drăguțanu și Liliana Nicolaescu-Onofrei au ajuns în Parlament pe listele de partid. Locul deputatului Drăguțanu va fi ocupat de următorul candidat PD pe lista supleantă și anume fostul ministru al Sănătății Ruxanda Glavan. În locul Lilianei  Nicolaescu-Onofrei în Parlament va veni profesorul universitar Serghei Cantaranciuc.

Fluxul de știri
0