Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plahotniuc nu mai revine în Parlamentul de legislatura a X-a

© Sputnik / Miroslav RotariProtest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019
Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul Vladimir Plahotniuc, ales din partea Partidului Democrat din Moldova, a renunțat la mandatul de parlamentar, în baza cererii de demisie depuse. Parlamentul a luat act de decizia acestuia.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Parlamentul a luat astăzi act de demisia deputatului democrat Vladimir Plahotniuc. Acesta a fost ales în funcția de deputat în circumscripția uninominală nr. 17 la scrutinul din 24 februarie.

Deputatul Vladimir Plahotniuc, ales din partea Partidului Democrat din Moldova, a renunțat la mandatul de parlamentar, în baza cererii de demisie depuse. Parlamentul a declarat vacant mandatul de deputat pentru circumscripția uninominală nr. 17, orașul Nisporeni.

Potrivit Codului Electoral, în cazul în care deputatul ales în circumscripția uninominală își depune mandatul, aici se vor organiza alegeri parlamentare noi. Comisia Electorală Centrală va stabili data desfășurării alegerilor noi.

La sfârșitul săptămânii trecute, Parlamentul Republicii Moldova a luat act de demisia a 5 deputați din cei 101 aleși în forul legislativ. Este vorba despre Maia Sandu, Andrei Năstase, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Viorel Melnic și Otilia Drăguțanu.

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Politică
Parlamentul de la Chișinău rămâne fără cinci deputați

Maia Sandu, deputat din fracțiunea PAS –ACUM, Andrei Năstase, fracțiunea PPDA-ACUM și Liliana Nicolaescu-Onofrei, fracțiunea PAS-ACUM, și-au depus mandatele de deputat pe data de 8 iulie, optând, potrivit legislației, pentru funcțiile sale în Guvern. Maia Sandu a fost învestită pe data de 8 iunie în funcția de premier, Andrei Năstase – ministru al Afacerilor Interne, iar Liliana Nicolaescu-Onofrei – în funcția de ministru al Educației.

Pe data de 17 iulie, deputatul independent Viorel Melnic a anunțat că își depune mandatul. Potrivit lui Melnic, ”în Parlamentul ales în baza sistemului electoral mixt, deputatul independent este limitat în posibilități și nu poate răspunde exigențelor alegătorilor”.

Același lucru l-a făcut câteva zile mai târziu și deputatul ales pe listele PD, Otilia Drăguțanu. Otilia Drăguțanu și-a motivat demisia prin faptul că politica nu este pentru ea.

Din cei cinci deputați care, trei au fost aleși în circumscripții uninominale, iar doi – pe liste de partid.

În circumscripții uninominale au fost aleși Maia Sandu, Andrei Năstase și Viorel Melnic. În cadrul ședinței din 29 iulie, Comisia Electorală Centrală a stabilit  desfășurarea alegerilor parlamentare noi pentru data de 20 octombrie 2019.

Scrutinul va fi organizat în circumscripțiile electorale uninominale: nr. 33, mun. Chișinău; nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de Republica Moldova.

Otilia Drăguțanu și Liliana Nicolaescu-Onofrei au ajuns în Parlament pe listele de partid. Locul deputatului Drăguțanu va fi ocupat de următorul candidat PD pe lista supleantă și anume fostul ministru al Sănătății Ruxanda Glavan. În locul Lilianei  Nicolaescu-Onofrei în Parlament va veni Serghei Cantaranciuc.

Fluxul de știri
0