Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Serbia: Cum au procedat autoritățile ca reacție la un caz similar celui din Caracal

© Sputnik / Oleg Ivanov / Accesați arhiva multimediaSerbia
Serbia - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Un caz similar celui de la Caracal, uciderea unei fete de 15 ani, care a avut loc în Serbia în urmă cu 5 ani, a dus la sporirea pedepselor pentru criminali și violatori și la eficientizarea acțiunii autorităților în cazurile de dispariții ale minorilor.

BRUXELLES, 30 iul - Sputnik, Daniela Porovăț. Legea adoptată ca urmare a crimei care a bulversat Serbia acum cinci ani poartă chiar numele adolescentei victimă, Tijana, și prevede închisoarea pe viață fără drept de eliberare condiționată pentru criminali și violatori.

Alexandra Măceșanu - Sputnik Moldova
Dezvăluiri șoc despre chinurile adolescentei ucise la Caracal: Criminalul a recunoscut

Parlamentul din Serbia a adoptat, în luna mai a acestui an, mai multe amendamente la Codul Penal, printre care și Legea Tijana, care prevede închisoare pe viață pentru violarea și uciderea minorilor. Inițial, o persoană care comitea astfel de infracțiuni putea fi condamnată la închisoare pentru o perioadă de 30-40 de ani.

Amendamentul la Codul Penal a fost numit Legea Tijana, în memoria Tijanei Juric, o fată în vârstă de 15 ani care a fost răpită și ucisă în anul 2014 în zona Sombor din nordul Serbiei, eveniment care a generat un val de revoltă în rândul cetățenilor sârbi.

Tijana Juric a fost răpită în noaptea dintre 25 și 26 iulie 2014 de către Dragan Djuric, un bărbat în vârstă de 34 de ani care locuia în cartierul Surcin din Belgrad. După 12 zile, cadavrul fetei a fost găsit îngropat în zona Sombor din nordul Serbiei. La scurt timp după, alte două fete - Ivana Podrascic, în vârstă de 14 ani și Dragana Ciric, în vârstă de 18 ani - au fost răpite, violate și ucise, relatează publicația Balkan Insight.

Legea a fost adoptată în urma unei campanii duse de tatăl fetei, Igor Juric.

O altă prevedere a Legii Tijana este că autoritățile trebuie să înceapă căutările unui minor declarat dispărut în momentul în care părinții anunță dispariția, nu după 48 de ore, cum a fost în cazul Tijanei Juric și a altor minori dați dispăruți până în acel moment.

Fluxul de știri
0