Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon s-a adresat cu un apel către Parlamentul Republicii Moldova

© Sputnik / Miroslav Rotari Igor Dodon
 Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării, Igor Dodon, s-a adresat cu un apel către Parlamentul de la Chișinău. Șeful statului solicită Legislativului să identifice în regim de urgență un candidat pentru funcția de procuror general interimar.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, s-a adresat cu un apel către Parlamentul Republicii Moldova prin care îi îndeamnă să lanseze neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea candidaturii unui procuror general interimar.

Potrivit noilor modificări la Legea cu privire la Procuratură, în cazul în care Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) nu propune în termenul indicat candidatura procurorului general interimar, acesta este desemnat prin decret prezidențial la propunerea Parlamentului cu avizul CSP. Ședința CSP de astăzi, la care urma să fie identificată și înaintată șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar, a fost amânată. Ședințele CSP sunt deliberative dacă la ele participă cel puțin 2/3 din cei 12 membri. La ședința de astăzi au fost prezenți doar 4 membri ai CSP.

Noul sediu al Procuraturii Generale - Sputnik Moldova
Societate
Numirea unui procuror general interimar a fost compromisă

”Pe această cale, vin cu un apel către Legislativ de a lansa neîntârziat procedurile ce se impun pentru identificarea unei candidaturi ireproșabile, integre, în spiritul meritocrației și al profesionalismului”, se spune în adresarea președintelui țării către Parlament.

Șeful statului susține că astăzi ”Republica Moldova nu-și poate permite luxul menținerii unei instituții cheie în regim semi-funcțional”.

”Procedura selectării și numirii procurorului general este una de lungă durată (de la 60 la 90 de zile lucrătoare), și poate afecta nu doar buna funcționare a eșichierului procuraturii, dar și drepturile cetățenilor în procesele și procedurile în curs de examinare”, susține președintele țării.

Dodon i-a solicitat Legislativului stabilirea datei limită de identificare a unei candidaturi a procurorului general interimar – 31 iulie.

”Astfel încât să pot semna în regim de urgență decretul privind numirea procurorului general interimar nu mai târziu de 1 august”, a declarat președintele țării.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0