Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

78 de deputați, inclusiv PDM, au susținut candidatura noului procuror general interimar

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Procurorul Dumitru Robu va fi propus pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă în Parlament cu votul a 78 de deputați, inclusiv cu votul parlamentarilor democrați.

CHIȘINĂU, 30 iul – Sputnik. Parlamentul Republicii Moldova va înainta președintelui țării candidatura procurorului Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar. Decizia a fost luată cu puțin timp în urmă în Parlament cu votul a 78 de deputați, inclusiv cu votul parlamentarilor democrați.

Candidatura lui Robu a fost propusă plenului Parlamentului de Comisia juridică, numiri și imunități.

Justiţie, Procurori, Dosare, Юстиция - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cine este candidatul Parlamentului pentru funcția de procuror general interimar

În timpul dezbaterilor proiectului de hotărâre democratul Sergiu Sârbu a întrebat raportorul, deputatul ACUM Alexandu Slusari,de ce atâta grabă în desemnarea candidaturii procurorului interimar.

”Este un mecanism care contravine Legii Supreme. De ce atâta grabă, ce vreți să faceți și în locul cui”, a întrebat Sârbu.

Slusari a replicat că Parlamentul nu vrea să facă spectacol prin această numire, ci doar să respecte legea.

”Nu vrem să facem show. Societatea așteaptă schimbări. Nu vrem să facem ceva de dragul cuiva. Este lege și o respectăm, chiar dacă cuiva nu-i place”, a declarat Slusari.

Parlamentarul a precizat că deputații vor propune această candidatură pentru numire președintelui țării.

”Vrem să facem o reformă veritabilă în justiție, sper că practica indicațiilor date procurorului va rămâne în trecut”, a menționat Slusari.

Liderul fracțiunii socialiștilor, Vlad Bătrâncea, a declarat că fracțiunea PSRM va susține desemnarea candidaturii lui Dumitru Robu pentru funcția de procuror general interimar.

”Întreaga societate așteaptă eliberarea organelor procuraturii și întreprinderea măsurilor legale în investigarea fraudei bancare. Îl încurajăm pe viitorul candidat să fie hotărât să aibă caracter și să elibereze procuratura de sub controlul unui partid politic”, a declarat Bătrâncea.

La rândul său, președintele fracțiunii democraților Dumitru Diacov, a declarat că și fracțiunea PDM va susține candidatura propusă de Comisia juridică pentru funcția de procuror general interimar.

Sputnik Moldova a publicat în exclusivitate în această dimineață lista celor nouă candidați care și-au depus până luni seara, ora 17:00, dosarele pentru a participa la concursul pentru suplinirea funcției de procuror general interimar.

Este vorba despre Ghenadie Barbă, Ilie Rotaru, Alexandru Rață, Viorel Morari, Anatolie Istrate, Dumitru Robu, Viorel Pocaznoi, Boris Lupașcu și Viorel Radețchi.

Cine este Dumitru Robu

Procurorul Dumitru Robu a devenit cunoscut opiniei publice prin instrumentarea dosarului liberalului Dorin Chirtoacă. La începutul anului 2018, Robu a decis să plece din Procuratura Anticorupție. Atunci, Dumitru Robu a fost avansat în funcția de adjunct al  procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, Oficial principal, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Dumitru Robu a obținut punctajul maxim – 87,66 – în  cadrul concursului organizat de CSP. Robu a concurat cu un alt coleg de-al său din cadrul Procuraturii Anticorupție, procurorul Vladislav Bobrov. Acesta a obținut 79,6 puncte.

Парламент - Sputnik Moldova
Politică
Schimbare de macaz: Procurorul general interimar va fi propus de Parlament

Dumitru Robu și-a început cariera de procuror în Secţia combatere trafic de fiinţe umane din cadrul Procuraturii Generale. Ulterior, prin Ordinul Procurorului General al Republicii Moldova, din 8 iulie 2016, a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție.

Distincțiile procurorului Dumitru Robu

Cu prilejul aniversării a XXVI-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea lui Robu Dumitru cu medalia ”Pentru serviciu impecabil” Clasa III.

Pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIV-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliului Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea Lui Robu Dumitru, procuror Secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Insigna de piept ”Eminent al Procuraturii”.

Prin hotărârea din 20 august 2014, examinând chestiunea cu privire la încurajarea unor procurori pentru îndeplinirea exemplară a obligaţiilor de serviciu, iniţiativă şi operativitate, cu prilejul aniversării a XXIII-a de la proclamarea Independenţei Republicii Moldova, Consiliul Superior al Procurorilor a propus Procurorului General încurajarea domnului Robu Dumitru, procuror secţie în cadrul Procuraturii Generale, cu Diploma de Onoare a Procuraturii de categoria I.

Averea și venitul procurorului Dumitru Robu

Venit obținut anul trecut de procurorul Dumitru Robu la locul de muncă de bază, Procuratura Generală,  a fost de 269 806 de lei. Venitul obținut de către soție la locul de muncă de bază, ÎS ”Moldasta”, este de 64 192 de lei.

 Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon s-a adresat cu un apel către Parlamentul Republicii Moldova

Anul trecut, procurorul Robu a obținut din donații un venit de  8 000 de euro. În declarația sa de avere, Dumitru Robu mai indică un venit de la un eveniment de familie de 14 mii de euro; 184 478 de lei de la CNAS și 2840 de lei românești de la DAS Iași.

Dumitru Robu locuiește cu familia sa într-un apartament cu suprafața de 84,9 metri pătrați, în valoare de 479 647 de lei, care a fost cumpărat în anul 2017. Procurorul mai are un garaj cu suprafața de 16,7 m.p., în valoare de 50 663 de lei.

Procurorul a mai declarat două automobile: un autoturism de model Lexus CT200H (anul fabricației. 2011) în valoare de 8 700 de euro, în proprietate din anul 2018, și un autoturism de model Nissan Juke (anul fabricației 2011), în posesie din anul 2013.

Fluxul de știri
0