Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Schimbări importante: Operatorii turistici nu le vor mai cere asta clienților lor

© Sputnik / Artur Lebedev / Accesați arhiva multimediaTuriști, foto de arhivă
Turiști, foto de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii de servicii turistice nu vor mai fi obligați să achite anumite servicii la operator sau agenție, în cazul în care nu are nevoie de acestea - iată ce schimbări pregătesc autoritățile.

CHIȘINĂU, 29 iul – Sputnik. Autoritățile vor să opereze mai multe modificări la cadrul normativ în domeniul turismului din Republica Moldova. Proiectul de lege propus pentru consultări publice de Ministerul Economiei și Infrastructurii prevede excluderea mai multor obligativități, inclusiv obligativitatea de a perfecta asigurarea de călătorie doar prin intermediul operatorilor turistic și a agențiilor de turism.

Mai multă libertate de alegere

Dumitru Niculăiță și Alin George Pătru - Sputnik Moldova
Turismul din Moldova, în plină ascensiune: Iată cele mai preferate destinații turistice

Potrivit autorilor proiectului, în prezent turistul este obligat să ia polița de asigurare pentru călătorie de la operator sau agenție de turism, inclusiv în cazurile în care deține deja o poliță de la o companie de asigurări din țară sau de peste hotare. Prin excluderea acestei obligativități, consumatorilor de servicii turistice li se va oferi mai multă libertate de alegere a serviciilor de asigurare.

Ce alte obligativități sunt excluse

Proiectul prevede de asemenea excluderea obligativității modelului contractului turistic, ceea ce le va oferi agenților economici posibilitatea de a diversifica conținutul contractului, în funcție de prevederile contractelor de colaborare cu agenții economici-parteneri, respectând în același timp cerințele obligatorii prevăzute de Codul Civil.

Stanislav Rusu - Sputnik Moldova
Atenție mare când pășiți pragul unei agenții de turism: Șarlatanii au liber la escrocherii

Autorii proiectului mai propun și excluderea obligativității voucherului turistic. În opinia acestora, voucherul, ca document de strictă evidență, este depășit în timp deoarece în acesta se repetă informația din contractul de servicii turistice, iar în condițiile comerțului electronic, voucherul poate fi considerat un impediment care încetinește procesul de încheiere a contractelor.

Ar urma să fie exclusă și obligativității clasificării după nivelul de confort (categorii) a structurilor de primire turistică cu funcții de servire a mesei, care a fost obligatorie până în anul 2017. În urma reformelor cadrului normativ, clasificarea structurilor de cazare a devenit benevolă. Ea a rămas obligatorie doar pentru unitățile de alimentație publică din cadrul structurilor de cazare.

Ar putea fi exclusă și obligativitatea deținerii de către angajații în domeniu a diplomei de studii în turism sau a certificatului de perfecționare profesională.

Alte inovații în domeniul turistic

Autorii își mai propun să contracareze fenomenul de afișare a categoriei unității de cazare fără deținerea certificatului de clasificare a structurii de primire turistică.

Люди в городе - Sputnik Moldova
Statistici dubioase și afaceri la negru în turismul moldovenesc

Totodată, una din prevederile proiectului prevede extinderea listei autorităților, a persoanelor fizice și juridice cărora li se oferă dreptul de a crea centre de informare turistică, acordând astfel posibilitatea de a promova potențialul turistic local.

De asemenea, autorii proiectului propun includerea în uz a noțiunii ”pachet de servicii excursioniste”.

În nota informativă la proiectul propus de Ministerul Economiei se menționează că facilitarea activității mediului de afaceri din domeniul turismului, inclusiv în baza recomandărilor Cărții Albe pentru reforma cadrului normativ-regulatoriu al industriei turismului din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0