Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Când va relua Moldova livrările de produse agricole în Rusia

© Sputnik / Тимур СеливановMere moldovenești
Mere moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Deocamdată nu există un răspuns din partea „Rosselhoznadzor”, însă agricultorii speră ca decizia va fi una pozitivă.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik, Daria Cernega. Peste cinci sute de întreprinderi sunt incluse în lista extinsă a producătorilor care intenționează să livreze produse în stare proaspătă pe piața din Rusia. Anterior, „Rosselhoznadzor” i-a solicitat părții moldovene să prezinte un astfel de document. Ion Perju, consilierul președintelui Republicii Moldova pe problemele sectorului agroindustrial, a spus pentru Sputnik Moldova că cerința principală a „Rosselhoznadzor”-ului este ca întreprinderile să prezinte dovezi că produsele sunt în exclusivitate moldovenești, pentru a evita reexporturile.

„În listă au fost incluși producătorii care dispun de propriile lor livezi, încăperi frigorifice, logistică, infrastructură pentru export. Principalul este ca în această listă să nu fie incluși intermediari care ar putea să exporte produse ce nu provin din Moldova”, a explicat Perju.

Pomicultorii se pregătesc pentru noul sezon

Deocamdată, producătorii agricoli nu au primit răspunsul din partea „Rosselhoznadzor” privind întreprinderile moldovenești care vor avea acces pe piața rusească. Cu toate acestea, unii dintre ei se pregătesc intens pentru noul sezon. Victor Gonța din Fălești a spus că întreprinderea sa depune eforturi pentru a cuceri piața din Rusia cu produse ecologice.

Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene - Sputnik Moldova
Video
Vor dezlocui oare de pe piața Rusiei vinurile moldovenești pe cele georgiene

Însă calitatea produselor nu este singurul lucru pe care mizează producătorii moldoveni. O atenție deosebită se acordă sistemului de trasabilitate a mărfii. În special, pe containerele din lemn în care se exportă marfa se imprimă un cod care permite să fie urmărit parcursul produsului, începând din livadă și până la rafturile magazinelor.

Gonța a precizat că pe containere este indicat soiul, livada din care au fost culese merele, pe ce dată și unde au fost păstrate. Toată această informație este introdusă în baza de date. Anul trecut, cooperativa pe care o conduce a exportat mere în regiunea Moscova, iar acum intenționează să-și extindă geografia livrărilor în Rusia.

Urmările anulării taxelor

Ion Perju susține că fructele proaspete din Moldova sunt așteptate nu doar la Moscova și Sankt Petersburg, ci și în alte regiuni, precum ținutul Krasnodar și Bașkiria. După anularea de către Federația Rusă a taxelor vamale la cinci poziții de mărfuri (mere, struguri, legume, conserve, vinuri),  Moldova a devenit unul dintre liderii comercializării merelor în această țară. În cinci luni, exportul de mere a crescut cu 65%, de conserve - cu 52%, de vinuri  - cu peste 50%.

Taxele sunt anulate până la sfârșitul anului curent. În septembrie, comisia interguvernamentală va începe să examineze detaliile privind prelungirea regimului fără taxe vamale.

Fluxul de știri
0