Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Consecințe dezastruoase: Ce i-a îngrijorat pe patronii restaurantelor din Moldova

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Accesați arhiva multimediaRestaurant, poză simbol
Restaurant, poză simbol - Sputnik Moldova
Abonare
Proprietarii restaurantelor din Republica Moldova semnalează Fondului Monetar Internațional că dublarea unui impozit va afecta puternic industria hotelieră și a restaurantelor. Ei cer să fie revăzută decizia.

CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Revenirea la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de 20% pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele), decisă de Ministerul Finanțelor, printr-o înțelegere cu Fondul Monetar Internațional (FMI), va avea consecințe negative pentru consumatori și angajați.

Ministerul Finanțelor - Sputnik Moldova
Anunțul ministrului Finanțelor: Multe scutiri vor fi anulate, iar unele taxe vor crește

Faptul este semnalat de Asociaţia Naţională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova  (MĂR), într-o scrisoare expediată joi, 25 iulie, reprezentantului FMI la Chișinău, Vladimir Tulin.

Asociația este nemulțumită de dublarea TVA-ului (majorarea de la 10% la 20%) pentru sectorul HoReCa și solicită un dialog cu FMI, în speranța că decizia va fi revăzută, până la ratificarea acordului cu Guvernul de la Chișinău.  

TVA-ul de 20%, în situația în care mai sunt așteptate scumpiri ale electricității și gazelor, va avea consecințe nefaste pentru clienții și pentru angajații din sectorul HoReCa, evidențiază MĂR.   

În România și Ucraina TVA-ul pentru sector este de patru ori mai mic, astfel încât mediul dificil din Republica Moldova îi va determina pe investitori să aleagă alte țări, avertizează MĂR.

TVA de 10% pentru sectorul HoReCa din Republica Moldova a fost instituit în 1 octombrie 2018, iar MĂR susține că pentru această înlesnire, conformă „practicilor Uniunii Europene”, a bătut la „ușile guvernelor” încă din 2013.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Cine câștigă cel mai bine în Moldova: Salariul mediu pe domenii

Asociația afirmă că TVA-ul de 10% a produs mai multe schimbări pozitive în sector: au crescut salariile angajaților, tarifele la serviciile prestate clienților nu s-au majorat, iar contribuțiile la Bugetul de stat ale sectorului nu s-au diminuat, dar chiar s-a înregistrat un potențial de creștere.

Reamintim că marți, 23 iulie, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că Guvernul va aplica, din 1 ianuarie 2020, o serie de măsuri fiscale noi, coordonate cu FMI, pentru a acoperi „cheltuielile neplanificate pentru Legea salarizării”.

Printre acestea figurează și renunțarea la cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa.

Fluxul de știri
0