CHIȘINĂU, 26 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Revenirea la Taxa pe Valoare Adăugată (TVA) de 20% pentru sectorul HoReCa (hotele, restaurante, cafenele), decisă de Ministerul Finanțelor, printr-o înțelegere cu Fondul Monetar Internațional (FMI), va avea consecințe negative pentru consumatori și angajați.
Faptul este semnalat de Asociaţia Naţională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova (MĂR), într-o scrisoare expediată joi, 25 iulie, reprezentantului FMI la Chișinău, Vladimir Tulin.
Asociația este nemulțumită de dublarea TVA-ului (majorarea de la 10% la 20%) pentru sectorul HoReCa și solicită un dialog cu FMI, în speranța că decizia va fi revăzută, până la ratificarea acordului cu Guvernul de la Chișinău.
TVA-ul de 20%, în situația în care mai sunt așteptate scumpiri ale electricității și gazelor, va avea consecințe nefaste pentru clienții și pentru angajații din sectorul HoReCa, evidențiază MĂR.
În România și Ucraina TVA-ul pentru sector este de patru ori mai mic, astfel încât mediul dificil din Republica Moldova îi va determina pe investitori să aleagă alte țări, avertizează MĂR.
TVA de 10% pentru sectorul HoReCa din Republica Moldova a fost instituit în 1 octombrie 2018, iar MĂR susține că pentru această înlesnire, conformă „practicilor Uniunii Europene”, a bătut la „ușile guvernelor” încă din 2013.
Asociația afirmă că TVA-ul de 10% a produs mai multe schimbări pozitive în sector: au crescut salariile angajaților, tarifele la serviciile prestate clienților nu s-au majorat, iar contribuțiile la Bugetul de stat ale sectorului nu s-au diminuat, dar chiar s-a înregistrat un potențial de creștere.
Reamintim că marți, 23 iulie, ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, a anunțat că Guvernul va aplica, din 1 ianuarie 2020, o serie de măsuri fiscale noi, coordonate cu FMI, pentru a acoperi „cheltuielile neplanificate pentru Legea salarizării”.
Printre acestea figurează și renunțarea la cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul HoReCa.