Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anunțul ministrului Finanțelor: Multe scutiri vor fi anulate, iar unele taxe vor crește

© Sputnik / Evgheni PanasencoMinisterul Finanțelor
Ministerul Finanțelor - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul va adopta măsuri fiscale noi, coordonate cu FMI. Unele taxe vor fi majorate, iar o serie de scutiri vor fi anulate.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Uniunea Europeană a deblocat 14 milioane de euro în calitate de suport bugetar sub formă de grant pentru Republica Moldova, a anunțat Ministrul Finanțelor, Natalia Gavrilița, la un briefing susținut marți, 23 iulie.

„Este o noutate foarte bună pentru noi”, a declarat ministrul Finanțelor, care s-a referit în cadrul briefingului la rectificările Bugetului de stat pentru anul 2019 și la politicile fiscale incluse în acordul cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Ministrul a declarat că Guvernul va lua o serie de măsuri fiscale noi, coordonate cu FMI, pentru a acoperi „cheltuielile neplanificate pentru Legea salarizării”.

Astfel, din 1 ianuarie 2020, pentru a spori veniturile la Buget, unele taxe vor fi majorate, iar anumite scutiri fiscale vor fi excluse.

Bani, lei,euro, dolari, imagine simbol - Sputnik Moldova
Moldovenii au vândut sute de milioane de dolari și euro în iunie: Ce se întâmplă cu leul

Vor fi anulate tichetele de masă, scutirile pentru jocurile de noroc și pentru parteneriatele public-private.

Se va renunța la scutirile de impozite la produsele petroliere comercializate în zonele de control vamal, la cota redusă de 10% la TVA pentru sectorul HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele), vor fi limitate vânzările neimpozabile în regim duty-free.

De asemenea, vor fi eliminate unele consecințe ale amnistiei fiscale anunțate de fosta guvernare, inclusiv interzicerea controalelor fiscale pentru intervalul de până la 1 ianuarie 2018.

Pe de altă parte, vor fi majorate accizele la produsele din tutun și taxele pentru poluarea mediului.

Totodată, persoanele cu un venit lunar de 20 de mii de lei și mai mult nu vor mai beneficia de scutire personală la plata impozitelor pe venit.

Fluxul de știri
0