Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

ANI și Procuratura nu se vor mai ascunde după deget! Anunțul Ministerului Justiției

© Sputnik / OsmatescoOlesea Stamate
Olesea Stamate - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Justiției, Olesea Stamate, este nemulțumită de activitatea Autorității Naționale de Integritate și a Procuraturii. Ce se va întâmpla cu aceste instituții.
ANI și Procuratura nu se vor mai ascunde după deget! Anunțul Ministerului Justiției

Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura nu se vor mai putea ascunde după deget. Ministerul Justiției intenționează să vină cu modificări în ceea ce privește modul de activitate al acestor instituții, astfel încât judecătorii și procurorii care dețin averi nejustificate să fie trași la răspundere conform legii, dar nu menajați, așa cum se întâmplă astăzi.

„În afară de sistemul judecătoresc, noi mizăm pe eficientizarea activității Procuraturii și eficientizarea Autorității Naționale de Integritate, deoarece, fără ca aceste două instituții să-și facă treaba eficient și în conformitate cu legea noi avem puține șanse. Autoritatea Națională de Integritate, care trebuie să fie foarte implicată în verificarea averilor, procurorilor, judecătorilor și altor funcționari și demnitari de rang înalt”, a declarat ministrul Justiției pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit ministrului Justiției, toți cei care dețin averi nejustificate trebuie trași la răspundere. 

Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

„Dacă este să ne referim la priorități, averile judecătorilor și procurorilor trebuie verificate, în mod prioritar, la modul cel mai serios. Și nu doar verificate. Trebuie să urmeze acțiuni în consecință, în cazul în care se constată că averea persoanei nu corespunde cu venitul declarat. Aici trebuie să se intervină. Nu putem sta și privi când sistemul se duce de râpă, iar cetățenii nu au nicio încredere în cei care trebuie să facă dreptate”, conchide ministrul Justiție, Olesea Stamate.

Amintim că Ministerul Justiției a anunțat un plan amplu de acțiuni privind reformarea sistemului judecătoresc. Printre prioritățile Ministerului se regăsește și reforma Curții Supreme de Justiție, instituție a cărei competențe vor fi revizuite, iar componență – redusă. Totul urmează să se întâmple până la 1 ianuarie 2020.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0