Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

© Sputnik / Miroslav RotariPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă judecătorii ar ști că sunt demiși și lipsiți de pensie în cazul în care iau decizii părtinitoare, ar mai încălca legea?
Avocat: Judecătorii care iau decizii ilegale trebuie demiși și lăsați fără pensie

Magistrații care iau decizii ilegale ar trebui demiși, trași la răspundere și lăsați fără pensie, indiferent de stagiul de muncă pe care îl au. Declarația aparține avocatului Pavel Midrigan și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova. Apărătorul spune că experiența Republicii Moldova a demonstrat că judecătorii pot fi responsabilizați doar prin reguli dure.

„Judecătorii care încalcă legea în mod intenționat trebuie să fie demiși și trebuie să le fie retrasă pensia. Eu ca cetățean, care achită impozite, nu am niciun interes să le achit judecătorilor pensie de 20 de mii de lei, știind că aceștia au o mulțime de hotărâri pierdute la CEDO sau hotărâri care au distrus vieți”, a declarat Pavel Midrigan

Apărătorul spune că atât timp cât reformele sunt superficiale, metehnele sistemului judecătoresc nu vor fi eradicate.

„Trebuie să vină persoane cu altă viziune, cu suflu nou. Noi facem reforme cosmetice, îi punem în funcții tot pe ai noștri – cumetri, neamuri, am văzut deja cum a început procesul. Aceste decizii nu fac decât să ne ducă nicăieri”, adaugă Pavel Midrigan.

Potrivit datelor oficiale, din 1991, de când Republicii Moldova a aderat la CEDO, și până pe 31 decembrie 2017, Înalta Curte a înregistrat peste 13.400 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Tot în această perioadă, statul a fost condamnat în aproape 400 de cauze și a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.
Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

Aurtor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0