Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primele dosare de care se va ocupa noul procuror general interimar

© Fotolia / Antonio Gravante Защита диссертации. Архив
Защита диссертации. Архив - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
CSP îi va prezenta vineri șefului statului candidatura pentru funcția de procuror general interimar și va iniția concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Iată care sunt primele dosare de care se va ocupa.

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) se întrunește vineri, 26 iulie, în ședință pentru a lua decizii legate de viitoarea conducere a Procuraturii Generale.

Astfel, membrii CSP urmează să formuleze mâine și înainteze șefului statului, Igor Dodon, propunerea de desemnare a procurorului general interimar. Tot vineri, CSP va anunța concursul pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general. Ședința va începe la ora 10:00  și se va desfășura în sala de ședințe a Consiliului Superior al Procurorilor.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Membrii CSP invită toate persoanele care doresc să candideze la funcția de procuror general interimar să depună dosarele de participare la Aparatul Consiliului Superior al Procurorilor până pe data de 26 iulie, ora 09:00. Candidații urmează să corespundă exigențelor prevăzute expres în art.17 din Legea cu privire la Procuratură.

La cerere candidatul va anexa CV-ul și declarația pe propria răspundere că în ultimii trei ani până la anunțarea concursului nu a fost membru și/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic sau al unei organizații social-politice, precum și că, anterior, nu i-a fost constatată vinovăția pentru săvârșirea unei infracțiuni.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat pentru presa de la Chișinău că va numi procurorul general interimar, la începutul săptămânii viitoare.

”Acest procuror va trebuie să se ocupe de dosarele pe care nu a vrut să le investigheze predecesorul său: este vorba despre Kroll, schemele de corupție și altele”, a declarat președintele.

În opinia șefului statului, deja la mijlocul lunii august vor fi vizibile rezultatele activității noului procuror general interimar.

”Vor fi dosare concrete, persoane concrete care vor fi învinuite, astfel ca oameni să vadă că sunt rezultate concrete”, a declarat președintele țării.  

Parlamentul de la Chișinău a votat, săptămâna trecură, în lectură finală, o lege care permite șefului statului să desemneze prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general. Proiectul de lege pentru interpretarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură a fost elaborat urmare a demisiei procurorului general, Eduard Harunjen, și intervenirea vacanței funcției de procuror general.

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

Potrivit legii, ”în cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, desemnează un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial.

Legea cu privire la Procuratură reglementa modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general doar în cazurile de absență a acestuia sau imposibilitatea de exercitare a funcțiilor sale, nu și în cazul demisiei procurorului general.

Potrivit deputaților, intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii.

Procurorul general Eduard Harunjen și-a depus, pe 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0