Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Experți: Fluxul de imigranți moldoveni în Rusia s-a redus

© Sputnik / Максим Блинов / Accesați arhiva multimediaCentrul migrațional multifuncțional din Moscova, fotografie de arhivă
Centrul migrațional multifuncțional din Moscova, fotografie de arhivă - Sputnik Moldova
Abonare
Afluxul de imigranți în Rusia a atins, în lunile ianuarie – aprilie, a atins un nou record maxim al ultimimilor zece ani, potrivit raportului Institutului Gaidar.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. În ianuarie–aprilie anul curent, sporul imigrațional al populației Rusiei s-a majorat din contul marii majorități a țărilor, inclusiv a țărilor CSI (cu 57,4 %), iar din alte țări – de 5,2 ori. Cel mai mare spor imigrațional a fost din Armenia și Ucraina.

”Totodată, s-a redus indicele sporului migrațional provenit din Belarus și Moldova. Principalii ”donator” imigraționali ai Rusiei au devenit Kazahstanul, Ucraina, Tadjikistanul și Armenia”, se concretizează în raportul „Monitorizarea situației economice din Rusia”, întocmit de experții Institutului Gaidar, potrivit RIA Novosti.

Transferurile de valută în Moldova, în mai 2019 - Sputnik Moldova
Transferurile bănești, în scădere: Câți bani au trimis acasă moldovenii din străinătate

În același document se menționează că, în lunile ianuarie-aprilie, afluxul imigrațional în Rusia a atins un nou record maxim al ultimilor zece ani, constituind 98 de mii de persoane.

„În primele luni ale anului 2019, sporul imigrațional al populației Rusiei a înregistrat o creștere bruscă: de la 57,1 mii de persoane cât a fost în ianuarie-aprilie 2018, până la 98 de mii. Acest spor s-a datorat în totalitate creșterii numărului celor veniți în țară: 218,6 mii față de 177,3 mii în aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, numărul persoanelor care au părăsit țara practic nu s-a schimbat”, precizează autorii raportului.

În opinia acestora, în comparație cu anii precedenți, ritmul de creștere s numărului persoanelor sosite în 2019 „este anormal”.

”Sporul imigrațional al populației Rusiei, în ianuarie-aprilie 2019, a crescut brusc, depășind indicii tuturor celor zece ani precedenți. Numărul imigranților de muncă în Rusia a înregistrat o creștere ușoară, iar ponderea celor legalizați pe piața muncii s-a redus printre aceștia”, menționează experții.

oameni люди - Sputnik Moldova
Societate
Câți oameni au mai rămas să trăiască în Moldova

Aceștia presupun că motivul creșterii bruște a numărului imigranților ar putea fi înregistrarea incompletă a celor sosiți în anul 2018, când sporul imigrațional al populației (125 de mii de persoane) a fost cel mai scăzut dintre cele înregistrare pe parcursul mai multor ani. „Totodată, schimbarea bruscă a acestui indice poate fi explicată prin noua adaptare a metodei de evidență a imigrației, care a fost pusă în aplicare în acest an”, consideră experții.

Sporul imigrațional în Federația Rusă din contul unor țări mai îndepărtate la începutul anului 2019 (11,6 mii de persoane) a fost mai mare nu doar decât indicii ultimilor ani, ci și decât indicii pe anul 2011, când a fost înregistrat cel mai mare spor (9 mii de persoane în ianuarie – aprilie și 31,4 mii pe tot anul). Cel mai mult a crescut numărul imigranților veniți din China (de 2,35 ori), Serbia (de 2,17 ori), Siria (de 1,93 ori). Numărul plecărilor în străinătate s-a redus cu 7%.

Fluxul de știri
0