Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Transferurile bănești, în scădere: Câți bani au trimis acasă moldovenii din străinătate

Abonare
Cetățenii moldoveni plecați la muncă departe de casă depun eforturi supraomenești pentru a-și întreține familiile, menținând totodată și economia țării pe linia de plutire.

În luna mai 2019, prin intermediul băncilor licențiate au fost transferate din străinătate în favoarea persoanelor fizice mijloace bănești în valoare netă de 108,35 milioane de dolari, în scădere cu 14,2 la sută comparativ cu mai 2018, anunță Banca Națională a Moldovei.

Conform provenienței geografice, transferurile în favoarea persoanelor fizice provin din următoarele trei zone: din UE - o pondere de 47,2 la sută, din CSI - o pondere de 21,7 la sută și din restul lumii - o pondere de 31,1 la sută.

Дни открытых дверей в Национальном банке Молдовы  - Sputnik Moldova
La ce să ne așteptăm după majorarea ratei de bază de către BNM – opinia expertului

De menționat că transferurile din Rusia dețin o pondere de 20,7 la sută (22,47 milioane de dolari) din total.

În structura valutară a transferurilor bănești domină transferurile în euro, cu o pondere de  54,7 la sută. Urmează apoi cele în dolari  -  41,0 la sută și cele în ruble rusești – 4,3 la sută.

Pe parcursul  perioadei ianuarie-mai 2019, volumul total al transferurilor bancare de mijloace bănești din străinătate în favoarea persoanelor fizice din Republica Moldova a constituit 488,55 milioane de dolari, cu 6,6 la sută mai puțin decât  în aceeași perioadă a anului precedent.

Banca Națională a Moldovei precizează că transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice prin intermediul băncilor nu constau doar din remiterile cetățenilor Republicii Moldova care lucrează peste hotare, ci includ și alte transferuri unilaterale cum ar fi pensiile, indemnizații, salarii și altele.

Fluxul de știri
0