Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marea Britanie are un nou prim-ministru – Care va fi soarta Brexitului

© AP Photo / Matt DunhamLondra
Londra - Sputnik Moldova
Abonare
Boris Johnson a devenit noul lider al Partidului Conservatorilor din Marea Britanie, în urma anunțării rezultatelor finale ale alegerilor din interiorul formațiunii.

CHIȘINĂU, 23 iul – Sputnik. Boris Johnson a fost ales noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie după ce l-a învins pe rivalul său, ministrul de Externe Jeremy Hunt.

City of London - Sputnik Moldova
Marea Britanie - cel mai mare risc de recesiune din 2007: ar putea fi mulţi şomeri

Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, le-a promis membrilor Partidului Conservator că va finaliza Brexitul înainte de 31 octombrie, în ciuda unui impas aparent fără soluții în Parlament.

Johnson o va înlocui Theresa May la șefia Guvernului marți, 23 iulie, și va începe remanierea cabinetului, potrivit Sputnik Inţernational

Ministrul de Finanţe Philip Hammond și cel al Justiţiei, David Gauke, au declarat că vor demisiona dacă Boris Johnson va câștiga.

Johnson poate decide să-l păstreze în funcţie pe ministrul de Externe Jeremy Hunt, pentru a menține stabilitatea într-un moment în care Marea Britanie este implicată într-o criză diplomatică cu Iranul după capturarea de către acesta a tancului petrolier britanic Stena Impero.

Theresa May a demisionat după ce a eşuat în mod repetat în încercarea de a convinge Parlamentul să ratifice acordul Brexit.

Johnson a promis să meargă pe varianta unui Brexit fără acord dacă nu va putea renegocia un nou acord cu Uniunea Europeană, în ciuda temerilor că „rebelii” din Partidul Conservator se vor alia cu laburiştii și liberal-democrații pentru a bloca un Brexit fără acord în Parlament.

UE - Sputnik Moldova
Marea Britanie „lovește cu Donald Trump” în Uniunea Europeană

UE a subliniat în repetate rânduri că nu va relua negocierile privind acordul de retragere, iar Johnson va trebui să îi convingă pe președintele Franţei Emmanuel Macron, pe cancelarul german Angela Merkel și pe alți lideri europeni să se răzgândească.

„Desigur, vom pune în aplicare planul şi ne vom pregăti să ieşim pe 31 octombrie, indiferent de ce se va întâmpla”, a declarat Johnson luna trecuta, la TalkRadio.

Dacă nu va reuşi să obţină un nou acord de retragere și nici să promoveze un Brexit fără acord, Johnson nu va avea altă opțiune decât să convoce alegeri generale, deși mulți deputați conservatori se tem că își vor pierde locurile în favoarea celor din Partidul Brexit al lui Nigel Farage sau a liberal-democraților, care este acum partidul celor care doresc rămânerea în UE și au un nou lider, Jo Swinson, care a fost ales luni, 22 iulie.

Fluxul de știri
0