Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Marea Britanie „lovește cu Donald Trump” în Uniunea Europeană

© AP Photo / Alastair GrantUE
UE - Sputnik Moldova
Abonare
Marea Britanie amenință Uniunea Europeană că, dacă nu ajung la un acord comercial, se va alătura SUA în organizația NAFTA și își va securiza astfel comerțul pe filiera nord-atlantică

BRUXELLES, 11 iulie - Sputnik, Daniela Porovăț. Marea Britanie ar putea să se alăture Acordului Nord-American de Comerţ Liber (NAFTA), ce reuneşte în prezent SUA, Canada şi Mexic, în cazul în care Uniunea Europeană refuză să încheie cu Londra un acord comercial post-Brexit.

President Donald Trump talks to media before boarding Marine One on the South Lawn of the White House in Washington, Wednesday, Sept. 19, 2018, for the short trip to Andrews Air Force Base en route to Havelock, N.C. - Sputnik Moldova
Politică
Scandal SUA-UK: Trump rupe legăturile cu ambasadorul din Marea Britanie

De altfel, Boris Johnson, care ar putea ajunge premier la Londra, îl vede pe Trump ca pe o salvare pentru Marea Britanie și speră ca, dacă va conduce Guvernul britanic, să își rezolve problemele ieșirii din UE pe mâna americanilor.

Mai multe ministere britanice au în vedere ideea aderării la NAFTA în cadrul analizării posibilităţii ca Marea Britanie să părăsească UE în martie 2019 în absenţa unui acord comercial cu Bruxellesul.

Pe lângă încheierea unui acord comercial cu SUA sau formarea unor noi alianţe comerciale, unii susţinători britanici ai Brexitului se gândesc la posibilitatea aderării la un acord comercial existent, precum NAFTA.

Dacă Marea Britanie ar adera la NAFTA, producătorii ce doresc să exporte către Uniunea Europeană şi America de Nord ar trebui să producă bunuri în conformitate cu două seturi de reguli separate.

Donald Trump - Sputnik Moldova
Declarații șocante: Donald Trump - „Iranul ar face mai bine să fie prudent”

Marea Britanie, ale cărei regulamente comerciale sunt cele din interiorul UE în ultimii peste 40 de ani, ar trebui să adopte modelul nord-american în privinţa bunurilor, serviciilor, politicii concurenţiale şi protecţiei datelor.

Totul va sta în mâinile viitorului premier, dar dacă acesta va fi Boris Johnson, atunci Europa va vedea o altă față a Londrei, una care va negocia dur și își va atrage SUA de partea ei. Cum Trump dorește, la rândul său, să dea o lecție Uniunii Europene, fiind în contradicție cu Bruxelles-ul și cu Berlinul pe teme comerciale, este de așteptat ca Washington să fie de acord să sprijine Londra pentru a pune Uniunea în dificultate.

Fluxul de știri
0