Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pericol trecut sub tăcere în Moldova: Deșeul de 10 ori mai toxic decât pungile din plastic

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaОсветительные лампы
Осветительные лампы - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii sunt nevoiți să arunce becurile uzate care conțin mercur la tomberon. Colectarea lor pentru reciclare nu este organizată, iar urmările sunt dezastruoase pentru mediul înconjurător.

CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Odată ce sunt aruncate la gunoi, becurile fluorescente compacte și cele luminiscente, care conțin mercur, sunt de 10 ori mai toxice pentru mediul înconjurător decât pungile din plastic, a declarat pentru Sputnik ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Общественный парк «Штефан чел Маре» - Sputnik Moldova
Societate
A fost anunțat oficial: Care sunt localitățile cu cel mai poluat aer din Republica Moldova

Becurile LED nu conțin mercur, dar tot ar trebui colectate, din cauza conținutului de alte elemente chimice și în scopul reutilizării sticlei.

Fiind aruncate la gunoi, becurile Econom se sparg, iar mercurul din ele ajunge în sol și în ape, contaminează vegetația, inclusiv produsele consumate de oameni și animale.

În Republica Moldova se vorbește însă foarte puțin despre acest pericol și nu este organizată colectarea becurilor Econom.

Cum acționăm când se sparge un bec cu mercur

Anatolie Prohnițchi a spus că becurile Econom nu prezintă pericol pentru sănătatea umană și mediu atât timp cât funcționează, dar devin periculoase atunci când se sparg sau sunt aruncate în tomberon, laolaltă cu toate deșeurile menajere.

Un bec de tipul celor menționate conține până la 4 mg de mercur – un element chimic cu efecte nefaste puternice asupra sistemului nervos.

Dacă un asemenea bec se sparge, mercurul se evaporă în atmosferă.

Охлажденная рыба - Sputnik Moldova
Otravă curată: Pește contaminat cu mercur, în piețe și rețelele comerciale

Sfatul medicilor este să folosim mănuși din latex atunci când strângem cioburile și să nu utilizăm aspiratorul, pentru a nu-l contamina, dar o mătură.

Încăperea în care s-a spart becul trebuie bine aerisită și chiar este recomandată chemarea salvatorilor, care să curețe locul cu o substanță neutralizantă.

La fel se procedează în cazul și în care s-a spart un termometru cu mercur. Cioburile termometrului și mercurul adunat cu grijă trebuie puse într-un borcan care se închide ermetic și anunțați salvatorii. 

Producătorul este responsabil de colectarea deșeurilor electrice

Potrivit legislației, producătorul este responsabil de colectarea becurilor uzate - Guvernul Republicii Moldova a adoptat în martie 2018 Regulamentul privind deșeurile de echipamente electrice și electronice.

Documentul stabilește că producătorii își pot îndeplini obligația individual sau prin transferarea responsabilităților, pe bază de contract, către sistemul colectiv.

Becurile uzate pot fi reciclate la fabrici de peste hotare, cea mai apropiată fiind în România. 

Cum poți scăpa de aparatele electrice și electronice uzate

În Republica Moldova activează un proiect nonguvernamental axat pe colectarea deșeurilor electrice și electronice – E-reciclare.md (nr. de telefon: 0(22) 81 14 14).

Râul Nistru - Sputnik Moldova
Societate
Catastrofa care amenință Republica Moldova: Ce ne poate salva

În cadrul proiectului nu sunt însă colectate becuri uzate de niciun fel, dar numai aparate de uz casnic, aparate electrice de larg consum și echipamente informatice vechi și defecte.

Echipamentele electrice și electronice vechi trebuie colectate și reciclate corect din rațiuni ce țin de protecția mediului înconjurător. Ele pot avea în componența lor elemente nocive pentru mediu și sănătatea populației, metale grele sau gaze periculoase, menționează coordonatorii proiectului.

În plus, majoritatea acestor echipamente conţin materiale ce pot fi recuperate și reintroduse în industrie, ca materii prime secundare.

Alte deșeuri toxice a căror colectare trebuie organizată

Pentru a evita o catastrofă ecologică, mai avem nevoie de organizarea colectării bateriilor uzate de toate tipurile, a recipientelor din plastic și a uleiului alimentar folosit de gospodari și de agenții economici, a mai menționat ecologistul Anatolie Prohnițchi.

Фонтан  - Sputnik Moldova
Viitorul într-o lume fierbinte: Ce se va întâmpla cu Republica Moldova

Boxe pentru bateriile uzate există în Chișinău doar la sediile unor companii care promovează o atitudine prietenoasă mediului înconjurător și în unele instituții de învățământ. Ar trebui ca acestea să existe în toate magazinele care vând baterii, inclusiv în sate.

De asemenea, colectarea recipientelor din plastic trebuie îmbunătățită. Acest tip de deșeu este reciclat și folosit în prezent inclusiv la producerea unor materiale de construcții.

În Republica Moldova, uleiul alimentar folosit în bucătărie nu este colectat deloc. Uleiul care a fost utilizat pentru prepararea mâncărurilor este vărsat de oameni în chiuvetă.

Pe lângă faptul că înfundă sistemul de canalizare, acesta ajunge în apele reziduale, iar sistemele de filtrare a apei, oricât de performante ar fi, nu fac față potențialului toxic al acestui deșeu menajer. 

Multe dintre acțiunile ce ne-ar asigura un mediu înconjurător mai curat, în opinia lui Anatolie Prohnițchi, pot fi realizate cu resursele financiare de care statul dispune, dar sunt necesare un efort de voință și o conlucrare susținută între autoritățile centrale și cele locale.

Fluxul de știri
0