Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dodon, despre rezultatele negocierilor cu Gazprom - Video

© Sputnik / Miroslav RotariCei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon
Cei mai buni 100 de absolvenți ai promoției 2019, premiați de Igor Dodon - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Președintele Igor Dodon a oferit detalii cu privire la rezultatele negocierilor cu Gazprom, privind posibilitatea reducerii prețului la gazele livrate în Moldova.

CHIȘINĂU, 18 iul - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon a declarat că i-a solicitat conducerii Federației Ruse să examineze posibilitatea unei reduceri a prețului la gazele livrate în Moldova, pentru următoarele patru luni. Totodată, el a precizat că, în cazul în care nu va fi obținută această reducere, există riscul unei majorări a tarifului pentru consumatorul final.

”Eu am solicitat oficial conducerii Federației Ruse să examineze posibilitatea unei reduceri a prețului la gaze pentru Republica Moldova, din 1 septembrie până pe 1 ianuarie. Adică pentru patru luni, până la sfârșitul anului să avem o reducere a prețul de intrare de la Gazprom. Dacă nu va fi această reducere, chiar și din contul rezervelor interne care vor fi depistate de domnul Ceban, noul director Moldova-Gaz, există riscul de majorare a tarifului. Noi nu ne dorim acest lucru”, a declarat Dodon.

Президент Молдовы Игорь Додон и вице-премьер правительства России Дмитрий Козак - Sputnik Moldova
Igor Dodon oferă detalii despre discuția purtată cu Dmitri Kozak - Video

Șeful statului și-a exprimat încrederea că va reuși totuși să obțină această reducere în cadrul negocierilor cu Gazprom, datorită statutului de observator pe care îl are țara noastră în cadrul Uniunii Eurasiatice, precizând că sunt purtate negocieri la nivel politic.

”Avem o lună și jumătate pentru a finaliza aceste negocieri. Acestea sunt purtate atât la nivelul directorului Ceban, cât și la nivel politic, pentru că asta poate fi doar o decizie politică. Un avantaj al nostru în aceste discuții este faptul că avem statutul de observator în cadrul Uniunii Eurasiatice. Pentru membrii UEA există prețuri reduse la livrarea gazelor. Noi nu suntem membri ai UEA, iar statutul de observator ne permite să avansăm în aceste negocieri”, a declarat Dodon.

Potrivit lui Dodon, decizia finală ar putea fi luată în cadrul unei eventuale întrevederi cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.

”Decizia finală ar putea fi luată în urma unei eventuale întrevederi, care ar putea să aibă loc în următoarea perioadă, cu domnul Putin”, a subliniat Dodon.

Detalii privind noul contract cu Gazprom

Președintele țării a subliniat că, în paralel, în această perioadă au loc negocieri privind condițiile de tranzit și livrare a gazelor din 1 ianuarie 2020, din cauza că țara noastră nu are un acord în acest sens.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon merge la Moscova: Va discuta prețul de livrare a gazelor

”Fosta guvernare a plecat, a redus tarifele înainte de alegeri, mergând pe principiul că dacă câștigă PDM atunci se vor clarifica cumva, dacă nu - să se clarifice următoarea guvernare, și nu au inițiat negocierile privind semnarea unui nou contract. Acum mergem pe două filiere, pe de o parte - contractul nou cu Gazprom de pe 1 ianuarie 2020, în cazul în care va fi tranzit prin Ucraina. Dacă nu va exista tranzit prin Ucraina o să avem probleme majore. Iar a doua parte ține de tariful din prezent, pentru care trebuie să obținem o reducere”, a menționat Dodon.

Precizăm că Igor Dodon a întreprins o vizită de lucru la Moscova, pe 17 iulie. Șeful statului a avut o întrevedere cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

Fluxul de știri
0