Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Igor Dodon merge la Moscova: Va discuta prețul de livrare a gazelor

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful statului a avut o întrevedere de lucru cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” S.A, Vadim Ceban.

CHIȘINĂU, 16 iul – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, va întreprinde miercuri, 17 iulie, o vizită de lucru la Moscova. Șeful statului a comunicat acest lucru pe pagina sa de Facebook după întrevederea cu Ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan și candidatul la funcția de Președinte al Consiliului de Administrație al ”Moldovagaz” S.A, Vadim Ceban.

Gazprom - Sputnik Moldova
Politică
Ce a spus ministrul Vadim Brînzan despre viitorul contract cu „Gazprom”

Igor Dodon a discutat cu Vadim Brînzan și Vadim Ceban cele mai importante aspecte ce țin de asigurarea funcționării eficiente a sistemului de aprovizionare cu gaze naturale a consumatorilor, dar și cele mai stringente sarcini, care stau în fața noii conduceri a Moldovagaz.

„Pe parcursul zilei de mâine voi întreprinde o vizită de lucru scurtă la Moscova, în cadrul căreia voi aborda în dialogul cu autoritățile Federației Ruse, inclusiv reducerea prețului de livrare a gazului natural pentru Republica Moldova”, a mai spus Igor Dodon.

De această dată, Igor Dodon nu are planificată o întrevedere cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Subiectul aprovizionării cu gaze va fi abordat în cadrul discuțiilor cu autoritățile din Federația Rusă, dar și cu conducerea S.A. ”Gazprom”. Un eventual consens în aceste negocieri ar permite diminuarea semnificativă a necesității majorării tarifelor la gazele naturale.

„Există informație preventivă despre diferite scheme frauduloase puse în aplicare în sistemul energetic în general, și în structurile ”Moldovagaz”, în particular, care au impact semnificativ asupra costurilor interne și, implicit, asupra tarifelor la gaze”, a scris Igor Dodon pe pagina sa oficială de Facebook.

În acest context, șeful statului a solicitat să fie întreprinse imediat acțiuni de eliminare a schemelor respective, identificarea rezervelor interne de diminuare a costurilor în cadrul acestei întreprinderi strategice pentru țara noastră.

Igor Dodon este convins că aceste rezerve pot fi identificate, diminuând astfel presiunea asupra tarifelor pentru consumatorii finali.

Встреча Игоря Додона с журналистами  - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, gata să ofere suport Guvernului pentru negocierea unui nou contract cu Gazprom

„În contextul discuțiilor la subiectul tarife, care a căpătat o actualitate deosebită după creșterea prețului de import la gazele naturale și, mai ales, a politicii populiste iresponsabile a regulatorului pieței energetice, Vadim Brînzan m-a informat despre detaliile solicitărilor întreprinderilor energetice către ANRE pentru majorarea tarifelor pentru consumatorii finali”, a declarat Dodon.

Argumentarea principală a acestor solicitări este majorarea prețului de import a gazelor naturale. În aceste condiții este evidentă necesitatea inițierii unor negocieri cu furnizorul de gaze naturale, cu scopul obținerii unor reduceri.

În cadrul discuției, Dodon a mai atras atenția asupra necesității demarării negocierilor cu partea rusă pentru încheierea unui nou contract pentru livrarea de gaze naturale și tranzitul acestora după 1 ianuarie 2020. Experiența anilor trecuți denotă, că o tergiversare a acestui proces poate pune în pericol securitatea energetică a țării, în special în perioada rece a anului.

Fluxul de știri
0