Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon oferă detalii despre discuția purtată cu Dmitri Kozak - Video

© Photo : Facebook / Dodon IgorПрезидент Молдовы Игорь Додон и вице-премьер правительства России Дмитрий Козак
Президент Молдовы Игорь Додон и вице-премьер правительства России Дмитрий Козак - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Moldovei oferă detalii despre subiectele discutate în cadrul întrevederii cu reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

CHIȘINĂU, 17 iul - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, întreprinde o vizită de lucru la Moscova. Șeful statului a avut o întrevedere cu vicepremierul, reprezentantul special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor comercial-economice cu Moldova, Dmitri Kozak.

”Am avut o întrevedere de lucru cu dl Dmitri Kozak, viceprim-ministrul Federației Ruse, reprezentant special al Președintelui Federației Ruse pentru dezvoltarea relațiilor de cooperare comercial-economică cu Republica Moldova. În cursul întrevederii am examinat întregul spectru al relațiilor bilaterale”, anunță Dodon pe pagina sa de Facebook.

Șeful statului a menționat importanța pregătirii și desfășurării la nivel înalt a ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare comercial-economică, în cadrul căreia este preconizată depășirea perioadei de stagnare în relațiile bilaterale, care s-a înregistrat pe parcursul ultimilor ani din cauza precedentei guvernări.

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon, la Moscova: Agenda președintelui include discuții cu mai mulți oficiali ruși

”Am abordat chestiuni privind eliberarea autorizațiilor de transport și extinderea listei agenților economici ce livrează conserve și produse vinicole. În mod aparte, am discutat subiecte ce țin de asigurarea neîntreruptă a țării noastre cu gaze naturale, ținând cont de faptul că acordul cu privire la tranzitarea teritoriului Ucrainei expiră la finele anului curent. Totodată, am examinat solicitarea părții moldovenești de a ne oferi reduceri la tarifele pentru gaze, începând cu ‪1 septembrie‬ curent. Țin să menționez că în cadrul întrevederii l-am prezentat pe candidatul la funcția de președinte al consiliului de administrație al SA “Moldovagaz”, Vadim Ceban”, a precizat Igor Dodon.

Oficialii au constatat că pe agenda bilaterală s-au acumulat multe probleme care necesită soluționare imediată, cu participarea plenară a reprezentanților Guvernului Republicii Moldova.

Chestiunea Transnistreană

Igor Dodon și Dmitri Kozal au făcut un schimb de opinii cu privire la rezultatele întrevederii cu reprezentanții mediatorilor și observatorilor din cadrul formatului "5+2": Rusia, Ucraina, OSCE, SUA și UE.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon merge la Moscova: Va discuta prețul de livrare a gazelor

”Prioritățile stabilite în procesul reglementării transnistrene pentru perioada următoare au drept scop intensificarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. În context, mi-am exprimat speranța că eforturile comune ale mediatorilor și observatorilor vor deschide noi perspective pentru organizarea unei reuniuni în formatul de negocieri "5+2", preconizată preventiv pentru prima jumătate a lunii octombrie curent”, a declarat președintele moldovean.

Forum economic moldo-rus

Dodon i-a informat pe partenerii ruși despre acțiunile principale care vor fi întreprinse în vederea organizării celui de-al doilea Forum economic moldo-rus, care va avea loc la Chișinău, în perioada ‪20-21 septembrie 2019‬.

Președintele moldovean a constatat că în ultima lună a avut loc o resetare esențială a relațiilor bilaterale moldo-ruse, fapt care permite atingerea unui nou nivel calitativ de colaborare între Republica Moldova și Federația Rusă.

În final, Igor Dodon a adus mulțumiri conducerii Federației Ruse pentru prelungirea regimului preferențial de export pentru cinci categorii de produse pe piața rusă, exprimîndu-mi speranța că în viitor, vom reuși să coordonăm extinderea listei mărfurilor care vor putea fi exportate fără taxe vamale.

Fluxul de știri
0