Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Poliţia adună "recolta" de mac și cânepă

© Sputnik / Сергей Жуков / Accesați arhiva multimediaДобыча сока мака для опиума / Dobândirea sucului de mac pentru producerea opiumului
Добыча сока мака для опиума / Dobândirea sucului de mac pentru producerea opiumului - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii legii au demarat o nouă operațiune de depistare a plantațiilor de plante narcotice. Deja au fost pornite mai multe dosare penale.

CHIȘINĂU, 13 iun – Sputnik. Inspectoratul General al Poliției anunță că pentru a combate consumul şi traficul ilicit de droguri, în special al celor de origine vegetală, pentru a depista şi nimici plantele cu conţinut narcotic dar  şi pentru a identifica persoanele care se ocupă de cultivarea lor, Poliţia desfăşoară, în perioada 1 iunie – 31 august curent operaţiunea “MAC-2016”.

În cadrul acestei operațiuni, angajaţii Inspectoratului de poliţie Ungheni au depistat recent  peste 300  fire de plante de mac în faza de creştere,  într-o gospodărie din satul  Chirileni, raionul Ungheni.

Работа экспертно-криминалистического центра - Sputnik Moldova
Accidente
Un cetățean a încercat să trecerea peste frontieră 9 kg de substanțe narcotice

Oamenii legii au pornit o anchetă penală, iar persoanele suspecte riscă o amendă de la 4000 la 8000 de lei sau muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 100 de ore.

IGP precizează că alte 370 de plante de mac, au fost ridicate de poliţiştii din Drochia.  Plantele au fost găsite în grădina unui bărbat din satul Pelinia. Totodată în satul Gribova, oamenii legii  au ridicat 372 de plante asemănătoare cu cânepa, în fază de creştere. Plantele  erau cultivate  pe o suprafaţă de teren unde cresc plante de porumb.

În ambele cazuri plantele  au fost ridicate şi sigilate,  pentru a fi supuse unei constatări tehnico-ştiinţifice.

În legătură cu acest caz a fost iniţiată cauză penală  pentru „Producerea, prepararea, experimentarea, extragerea, prelucrarea, transformarea, procurarea, păstrarea, expedierea, transportarea substanţelor narcotice, psihotrope sau a analoagelor lor, săvârșite în proporţii mari şi fără scop de înstrăinare”.

Борьба с преступностью - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Amanții adunau bani pentru nuntă, vânzând substanţe narcotice

Suspecții cercetați în acest dosar riscă o amendă de la 8000 la 14000 de lei  sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 150 de ore, sau cu închisoare de până la 1 an.

Totodată, IGP anunță că în cadrul operaţiunii, desfăşurată pe parcursul perioadei estivale, când se cultivă cânepa şi macul, acţiunile Poliţiei  vor fi orientate către:

– identificarea şi verificarea în localităţi a cotelor de pământ ce aparţin persoanelor fizice sau juridice, pentru a depista cazurile de cultivare ilicită a plantelor cu conţinut narcotic, precum şi a locurilor de creştere haotică, pentru a întreprinde măsuri privind nimicirea lor;

– verificarea persoanelor anterior atrase la răspundere pentru comiterea contravenţiilor şi infracţiunilor ce ţin de cultivarea plantelor cu conţinut narcotic.

Fluxul de știri
0