Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce a spus ministrul Vadim Brînzan despre viitorul contract cu „Gazprom”

© Sputnik / Ilya Pitalev / Trecere la banca de fotografiiGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Negocierile cu Concernul rus „Gazprom” pentru noile contracte de furnizare și tranzitare a gazelor naturale „practic au început”, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Nu există niciun motiv să ne îngrijorăm în privința faptului că la sfârșitul anului expiră contractul Republicii Moldova cu privire la livrarea și tranzitarea gazelor rusești, a declarat ministrul Economiei și Infrastructurii, Vadim Brînzan, la un post privat de televiziune.

„Contractul pe care-l avem cu „Gazprom” expiră la 31 decembrie. Nu cred că avem motive de îngrijorare. Lucrăm, căutăm o soluție. O vom găsi și o vom aplica”, a spus Brînzan. 

Ministrul a adăugat că „negocierile practic au început”. „Procesul nu este simplu, necesită un anumit timp, dar vom găsi o soluție”, a declarat Brînzan.

Igor Dodon, dispus să ajute Guvernul

Guvernul de la Chișinău trebuie să înceapă urgent discuțiile cu „Gazprom”-ul, a declarat presei miercuri, 19 iunie, președintele Igor Dodon.

Встреча Игоря Додона с журналистами  - Sputnik Moldova
Politică
Dodon, gata să ofere suport Guvernului pentru negocierea unui nou contract cu Gazprom

”Dacă Guvernul va avea nevoie de suportul meu în calitate de președinte al țării, ținând cont de relațiile mele personale cu conducerea Federației Ruse și conducerea Gazprom, sunt gata să le ofer acest suport”, a declarat Dodon.

Șeful statului a apreciat că subiectul asigurării cu gaze naturale a consumatorilor din Republica Moldova este unul extrem de important, în contextul riscurilor existente pe teritoriul Ucrainei.

Șeful statului a solicitat o reducere a prețului la gaze

În cadrul unei vizite la Moscova, în februarie 2019, președintele Igor Dodon i-a solicitat șefului Concernului „Gazprom”, Alexei Miller, să ofere Republicii Moldova o reducere de 25% la gaze. Igor Dodon și-a justificat solicitarea prin faptul că Moldova a primit statutul de observator în cadrul Uniunii Economice Eurasiatice. 

Președintele Republicii Moldova Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Gaze mai ieftine cu 25% pentru Moldova: Ce a discutat Igor Dodon cu șeful Gazprom - Video

La 6 iunie, în cadrul unei vizite la Sankt Petersburg, Igor Dodon declara că s-a ajuns la înțelegerea de a începe negocierile cu „Gazprom” în privința noilor contracte de furnizare și de tranzitare a gazelor naturale cu începere din 1 ianuarie 2020.

În 2018, „Gazprom” a livrat Republicii Moldova 2,9 miliarde de metri cubi de gaze, cu 8,4% mai mult decât în 2017 (2,7 miliarde metri cubi).

Actualele contracte dintre „Gazprom” și SA „Moldovagaz” cu privire la furnizarea gazelor către consumatorii moldoveni și tranzitarea acestora prin Moldova sunt valabile până la sfârșitul anului 2019.

Din 1 ianuarie 2019, preţul gazelor livrate de „Gazprom” a fost de 237,46 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproximativ 25% mai mare, comparativ cu prețul din 2018. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) anunțase că acest tarif este valabil doar pentru primul trimestru al anului.

Fluxul de știri
0