CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Absolvenții instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar vor obligați să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru toată perioada sa de instruire dacă vor refuza să se angajeze la locul de muncă repartizat de stat. Aceste prevederi sunt incluse în Regulamentul privind plasarea absolvenților în câmpul muncii, domeniul Educație, propus spre dezbateri publice de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
Potrivit documentului, dezacordul absolventului cu decizia Comisiei cu privire la repartizarea în câmpul muncii nu-l scutește de obligația de a se prezenta la locul de muncă stabilit. În caz contrar, conform contractului de realizare a studiilor în instituțiile de învățământ superior şi profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar în grupele cu finanțare bugetară și plasarea tinerilor specialiști în câmpul muncii, absolvenții sunt obligați să restituie în bugetul de stat cheltuielile pentru toată perioada sa de instruire.
În situația în care absolventul nu poate urma repartizarea din motive de sănătate, în legătură cu îngrijirea unui membru bolnav al familiei (cu gradul de dizabilitate I) în lipsa altor membri ai familiei, îngrijirea unui copil cu vârsta până la 1,5 ani, acesta, după eliberarea adeverinței, poate solicita, o singură dată, schimbarea repartizării.
Regulamentul se referă la absolvenții care au beneficiat de statutul de studenți bugetari cel puțin 1 an în programele de 90 de credite de studii, 2 ani în programele de 180 credite de studii, 3 ani în programele de 240 credite de studii şi cel puțin 4 ani în programele de 300-360 de credite, cu drepturile și obligațiile care rezultă conform actelor normative în vigoare și anterior nu au beneficiat de repartizare în câmpul muncii.
Necesitatea de specialiști și numărul acestora va fi determinată de autoritățile administrației publice locale de nivelul al doilea şi ale UTA Găgăuzia, care vor elabora, anual, raportul privind posturile didactice vacante, acesta fiind expediat Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Angajarea tinerilor specialiști va fi efectuată prin ordinul conducătorului instituției de învățământ/angajatorului, conform repartizării oferite de Comisia de repartizare, iar în termen de 5 zile lucrătoare din ziua încheierii contractului individual de muncă, cotorul-confirmare privind angajarea absolventului conform repartizării, care constituie un document de strictă evidență și păstrare permanent, va fi restituit instituției de învățământ.
Taxa de studii prin contract la specialitatea pedagogie, în funcție de instituția de învățământ, în anul precedent de studii a variat între 5 mii și 6,5 mii lei.
Conform bazei de date a Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă la data de 8 iulie erau în evidenţă 13278 locuri de muncă vacante, dintre acestea – aproape 280 sunt pentru specialiștii în învățământ.