Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, despre Procurorul General: Eu nu mai am răbdare

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Maia Sandu, mesaj dur la adresa Procurorului General: Eu nu mai am răbdare, cetățenii Republicii Moldova nu mai au răbdare să aștepte până Procuratura o să se apuce de treabă.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Guvernul a avizat în cadrul ședinței de astăzi, 1 iulie, proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură, elaborat de un grup de deputați din coaliția majoritară. Documentul prevede o serie de modificări esențiale a Legii cu privire la Procuratură, iar cele mai importante vizează instituirea interimatului funcţiei de Procuror General, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de procuror general și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Discuțiile asupra acestui proiect de lege în ședința de Guvern au fost aprinse. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a explicat punctul de vedere al instituției cu privire la excluderea cetățeniei, care nu coincide cu cel prezentat în proiect, vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, a declarat că este total împotrivă ca să fie eliminată condiția de deținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru viitorul candidat la funcția de Procuror General, iar premierul Maia Sandu a declarat că ”nu mai are răbdare” pentru că actualul Procuror General trebuie demis cât mai repede.   

Noul sediu al Procuraturii Generale  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Va fi sau nu viitorul Procuror General cetățean al Republicii Moldova: Ce spune Guvernul

Cristina Stamate a menționat că, deși ministerul Justiției nu a găsit contradicții în Constituție, totuși Legea cetățeniei prevede că doar cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a alege și de a fi aleși pentru a ocupa anumite funcții care implică exercitarea autorității publice.

Totodată, ministrul a spus că trebuie să se țină cont și de faptul că statutul procesual al Procuraturii Generale prevede desfășurarea activității speciale de investigații, care în unele cazuri are caracter secret.

”Activitatea specială de investigații reprezintă o procedură cu caracter secret sau public în funcție de caz. Aici trebuie să ne gândim foarte bine, în cazul în care avem un candidat la funcția de procuror care nu deține cetățenia Republicii Moldova, cum procedăm cu activitatea specială de investigații care este coordonată de Procuratura Generală”, a declarat ministrul.

Explicația nu i-a venit bine Maiei Sandu, care l-a întrebat pe ministrul Justiției ce soluții propune în acest caz.

”Propun să păstrăm în aviz referințele la faptul că trebuie să schimbăm legislația, ca să permită alegerea unui procuror general fără ca să dețină cetățenia Republicii Moldova. Asta se va discuta în Parlament (…) Înțeleg îngrijorările dumneavoastră dar nu văd altă soluție. Problema este mare și toate schemele de corupție au putut fi posibile, în mare parte, datorită faptului că Procuratura nu a funcționat. Eu nu mai am răbdare, cetățenii Republicii Moldova nu mai au răbdare să aștepte până Procuratura o să se apuce de treabă”, a declarat premierul.

La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, s-a pronunțat împotriva excluderii obligației cu privire la deținerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Procurorul General.

”Desemnarea Procurorului General este o chestiune importantă, dar nu doar Procuratura se ocupă de lupta cu corupția. De aceea eu nu susțin ca obligativitatea deținerii cetățeniei Republicii Moldova pentru candidatul la funcția de Procuror General să fie exclusă din lege. El este obligat să fie cetățean al Republicii Moldova, interesele căreia le va apăra fiind în funcția de Procuror General”, a declarat Șova.

Chestiunea a fost propusă la vot, iar majoritatea membrilor Guvernului au susținut-o.

Eduard Harunjen  - Sputnik Moldova
Politică
Urmează demiterea procurorului general Harunjen? – Declarațiile Maiei Sandu - Video

Maia Sandu a declarat după ședința Guvernului că deținerea cetățeniei Republicii Moldova nu va fi o condiție pentru candidații la funcția de Procuror General. Totuși, spune premierul, decizia finală se va lua în Parlament.

”Nu am ajuns la o înțelegere cu cei din PSRM în Parlament”, a declarat Sandu.

Premierul a mai spus că deocamdată nu se discută candidaturi concrete la funcția de Procuror General, dar și-a exprimat speranța că aceasta va ”deveni vacantă cât mai curând posibil”.

”Mai întâi trebuie să ajungem în situația când devine vacantă funcția de Procuror General. Sper să se întâmple acest lucru foarte curând. Toată societatea așteaptă ca cei care au comis abuzuri, ilegalități, ca aceștia să fie pedepsiți. Aceștia pot fi pedepsiți doar de către Procuratură”, a declarat Sandu.

Proiectul votat astăzi de Guvern se mai referă și la instituirea interimatului funcţiei de Procuror General. În proiect se propune ca în cazul intervenirii vacanţei acestei funcţii, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a Procurorului General prin decret prezidențial. Se propune și anularea condiției privind experiența de cel puțin cinci ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de Procuror General.

O altă modificare importantă propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), de la 12 la 19.

Proiectul a fost votat deja de majoritatea parlamentară, în prima lectură. Documentul urmează să fie votat în lectură finală și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0