CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a solicitat Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) să fie audiat de membrii instituției pentru a oferi detalii despre activitatea procurorului general, Eduard Harunjen. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de președintele CSP, Angela Motuzoc.
Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) s-a întruni joi, 11 iulie, în ședință în cadrul căreia va discuta și despre unele informații apărute în spațiul public despre activitatea procurorului general, Eduard Harunjen.
Prezent la ședința CSP, procurorul Morari a declarat că vrea să se expună asupra evenimentelor legate de activitatea lui Harunjen.
”Vreau să aduc la cunoștința CSP detalii despre activitatea procurorului general ca să puteți adopta o decizie obiectivă”, a declarat Morari.
Membrii CSP au decis să îl audieze pe Viorel Morari la una din ședințele următoare.
CSP a susținut propunerea înaintă de membrul Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Pulbere, de a include pe ordinea de zi chestiunea cu privire la unele informații lansate în spațiul public legate de activitatea procurorului general. Totodată, CSP a decis prin vot să examineze acest subiect în lipsa lui Harunjen.
La baza solicitării lui Dumitru Pulbere stă demersul înaintat CSP de ministrul de Interne, Andrei Năstase, care solicită să fie pornită urmărirea penală împotriva Procurorului General ”pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă”.
Deliberările asupra acestei chestiuni se desfășoară cu ușile închise. Președintele CSP, Angela Motuzoc, a rugat presa să iasă din sala de ședințe.
Năstase: Harunjen este complice la uzurparea puterii de stat
Ministrul de Interne, Andrei Năstase, a solicitat, săptămâna aceasta, președintelui CSP, Angela Motuzoc, convocarea unei ședințe extraordinare pentru a pune în discuție demersurile sale legate de activitatea Procuraturii în general și a lui Eduard Harunjen, în special.
”Consiliul Superior al Procurorilor să pună în discuție subiectele expuse în sesizare, să dispună înregistrarea sesizări împotriva Procurorului General în Registrul nr.1 al CSP și să desemneze în conformitate cu art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală și art.34 alin.(5) din Legea cu privire la Procuratură un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva Procurorului General pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă”, a menționat ministrul de Interne.
Reieșind din caracterul excepțional al subiectului, ministrul a solicitat ca ședința CSP să fie mediatizată, inclusiv cu prezența reprezentanților presei în sală.
”Recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM, ca o sesizare despre infracțiuni și pornirea unei urmăriri penale complexe pe faptele infracționale invocate în aceste documente ale forului legislativ”, a declarat Năstase.
Ministrul de Interne a mai solicitat audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM.
Parlamentul îi recomandă lui Dodon să-l demită pe Harunjen
Parlamentul Republicii Moldova a adoptat, săptămâna aceasta, Hotărârea cu privire la constatarea neîntrunirii condițiilor de numire în funcția de procuror general a lui Eduard Harunjen. Documentul a fost elaborat și votat de deputații din coaliția majoritară PSRM – ACUM. Hotărârea Parlamentului a fost remisă Consiliului Superior al Procurorilor.
Potrivit deputaților, Harunjen nu a întrunit condiția prevăzută de Legea cu privire șa Procuratură atunci când a fost numit în funcția de procuror general. Parlamentarii au constatat că, înainte de a fi numit procuror general, Harunjen a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor, lucru interzis de lege care spune că pentru funcția de procuror general poate candida persoana care, în ultimele șase luni, NU a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Parlamentarii au constat că, înainte de a fi numit în funcția de procuror general, Eduard Harunjen timp de nouă luni a fost membru al Consiliului Superior al Procurorilor, fapt ce încalcă prevederile legii. Potrivit CV-ului său, Harunjen a exercitat din iulie 2015 funcția de prim-adjunct al procurorului general, iar după demisia lui Corneliu Gurin, în data de 26 februarie 2016, a preluat funcția de procuror general interimar. Deputații au constatat că, potrivit Legii cu privire la Procuratură, Harunjen a fost, de drept, din februarie 2016, de la începerea exercitării interimatului funcției de procuror general până la numirea sa în funcția de procuror general, membru al Consiliului Superior al Procurorilor.
Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016.
Prin decizia sa, Parlamentul îi recomandă președintelui țării, Igor Dodon, să emită ”decretul privind constatarea încetării raporturilor de serviciu în circumstanțe ce nu depind de voința părților în privința procurorului general, Eduard Harunjen, în legătură cu încălcarea condiției prevăzute la articolul 17, alineat 1, litera e) din Legea cu privire la Procuratură”.
Decretul ar putea fi semnat până duminică
Consilierul în domeniul juridic şi relaţiilor instituţionale, reprezentant al preşedintelui Republicii Moldova în relaţiile cu Parlamentul şi Guvernul, Maxim Lebedinschi, a declarat că Igor Dodon va semna decretul de încetare a mandatului Procurorului General, Eduard Harunjen, până la sfârșitul acestei săptămâni.
”Comunicăm că instituția Prezidențială va emite decretul de încetare a mandatului Procurorului General, până la sfârșitul săptămânii curente imediat ce vor fi întrunite toate condițiile legale”, a anunțat Lebedinschi.
Consilierul prezidențial al precizat că documentul va fi semnat având la bază consultările comune a președintelui Republicii Moldova, președintelui Parlamentului, a prim-ministrului și a majorității parlamentare, dar și hotărârea Parlamentului Republicii Moldova prin care s-a constatat încălcări la procedura de selectare a procurorului general. Astfel, Legislativul i-a recomandat șefului statului să emită decretul de încetare a mandatului procurorului general.