Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va fi sau nu anchetat penal Eduard Harunjen: Ce a decis CSP

© Depositphotos.com / JanPietruszkaправосудие
правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Procurorilor a luat astăzi o decizie cu privire la sesizarea depusă de Andrei Năstase prin care solicită anchetarea penală a lui Harunjen pentru complicitate la uzurparea puterii de stat.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Procurorul care desfășoară investigațiile în cadrul procesului penal intentat pentru uzurparea puterii în stat, inițiat în baza denunțului depus de ministrul de Interne, Andrei Năstase, urmează să stabilească dacă Eduard Harunjen, care și-a depus astăzi demisia din funcția de procuror general, este complice la uzurparea puterii în stat. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Bomba zilei: Eduard Harunjen și-a dat demisia din funcția de procuror general

CSP s-a întrunit astăzi în ședință pentru a discuta demersul înaintat de ministrul de Interne prin care a solicitat să fie dispusă înregistrarea sesizări împotriva procurorului general în Registrul nr.1 al CSP și să desemneze în conformitate cu Codul de procedură penală și Legea cu privire la Procuratură un procuror sau un grup de procurori care să examineze plângerea și să pornească urmărirea penală împotriva procurorului general pentru coparticipare la uzurparea puterii de stat, depășirea atribuțiilor de serviciu, amestec în înfăptuirea justiției, corupere pasivă. Deliberările la acest subiect au avut loc cu ușile închise și s-au desfășurat aproape două ore. Din cei 12 membri ai CSP, la ședință au fost prezenți doar 11. A lipsit de la ședință ministrul Justiției, Olesea Stamate, care se află într-o deplasare de serviciu.

Viorel Morari solicită să fie audiat de CSP pentru a oferi informații despre Harunjen>>>

Astfel, CSP a hotărât, cu unanimitate de voturi, să transmită adresarea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în partea ce ține de uzurparea puterii în stat pentru efectuarea investigațiilor procesual penale din cadrul procesului penal 2019/92/45/03. De asemenea, membrii CSP au respins solicitarea de desemnare a unui procuror pentru examinarea celorlalte aspecte invocate în sesizare.

Procuratura Generală - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cine va fi cel de-al 10-lea Procuror General al Republicii Moldova

Totodată, CSP a consemnat că nu are competența de a se pronunța asupra subiectelor 2 și 3 invocate în sesizarea ministrului de Interne. Este vorba despre recunoașterea Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și a Declarației privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM și audierea în calitate de martori în cadrul urmăririi penale a semnatarilor Declarației Parlamentului cu privire la caracterul captiv al statului Republica Moldova și privind constatarea uzurpării puterii în stat de către Vladimir Plahotniuc și PDM.

Hotărârea din 11 iulie a CSP este cu drept de atac în condițiile legii.

Astfel, procurorul care desfășoară investigațiile în cadrul procesului penal intentat pentru uzurparea puterii în stat va trebui să stabilească dacă Eduard Harunjen a fost complice la uzurparea puterii de stat.

Procurorul general, Eduard Harunjen, și-a depus astăzi, 11 iulie, demisia în fața președintelui Republicii Moldova. Igor Dodon a semnat decretul de eliberare a acestuia din funcție în baza cererii depuse.

Harunjen a fost numit în funcţia de procuror general prin Decretul Preşedintelui Republicii Moldova din 8 decembrie 2016. Mandatul lui Eduard Harunjen în funcția de procuror general trebuia să expire în anul 2023.

Fluxul de știri
0