Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

Tragedie în raionul Cimișlia: A mers să-și ajute vecinul, dar iată ce i-a făcut

CC0 / Pixabay / markusspiske / Topor
Topor - Sputnik Moldova
Abonare
Cearta a doi vecini s-a încheiat tragic într-un sat din raionul Cimișlia.

CHIȘINĂU, 9 iun – Sputnik, Andrei Petric. Potrivit datelor prezentate de organele de drept, în Moldova este în creștere numărul infracțiunilor comise în stare de ebrietate alcoolică. Chiar la sfârșitul săptămânii trecute, în satul Ialpug din raionul Cimișlia a avut loc un caz tragic provocat de consumul abuziv de băuturi alcoolice.

Un locuitor al satului respectiv s-a dus la vecinul său de 64 de ani pentru a-i ajuta să taie lemne. Însă, după o ceartă, a fost împușcat drept în față, cu o armă de vânătoare, de către stăpânul casei, aflat în stare avansată de ebrietate. Vecinii care au auzit cele două împușcături și au mers să vadă ce s-a întâmplat au fost șocați de răfuială sângeroasă.

Bărbatul a murit pe loc din cauza rănilor provocate de arma de foc.

Agresorul a fost arestat de oamenii legii. El riscă 15 ani de închisoare pentru omor premeditat.

Comercializarea liberă a armelor trebuie limitată

Veteranul MAI, fostul vicecomisar al Chișinăului Vladimir Coval, a declarat într-un comentariu pentru Sputnik Moldova că ar trebui limitată comercializarea liberă a armelor și eliberarea autorizațiilor de utilizare a acestora, deoarece societatea moldovenească încă nu este pregătită pentru astfel de libertăți.

Percheziții la INI  - Sputnik Moldova
Societate
Operațiune specială în sudul țării: Muniții, arme și droguri - Video

„Arma se eliberează în scop de autoapărare, iar omul care obține permisul de port-armă trebuie să țină minte permanent acest lucru. El poate aplica arma doar în cazuri extreme, când securitatea și viața sa sau a celor apropiați sunt amenințate direct de cineva”, a declarat Coval.

Societatea moldovenească se poate lipsi de comercializarea armelor. Multă vreme – întreaga perioadă sovietică – țara a trăit fără asta. În prezent, dacă va fi pusă la punct activitatea poliției, se poate reveni la acea practică, a spus juristul Pavel Midrigan în discuția cu reporterul Sputnik Moldova.

Midrigan este sigur că astăzi în Moldova situația socială nu este propice eliberării permiselor de port armă.

Nervozitatea generală a populației a dus la creșterea riscurilor

Nervozitatea generală a populației, manifestarea agresiunii pe fundalul sărăciei populației, abuzul de alcool duc la sporirea riscurilor. Nimeni nu poate garanta că omul nu va scoate pistolul pe care îl deține legal și nu va trage din el, fără a avea un motiv întemeiat, în cel care l-a ofensat sau în oponentul său în timpul unei dispute.

Comerțul ilicit cu arme

NATO - Sputnik Moldova
Fost ministru: NATO s-a transformat într-un „club al cumpărătorilor de arme”

Între timp, comerțul ilicit cu arme înflorește în Moldova.

Drept dovadă a acestui fapt servesc reținerile răsunătoare. Ultima dintre ele s-a produs săptămâna trecută. În sudul țării, angajații Direcției de Combatere a Criminalității Organizate au reușit să rețină o grupare din 15 persoane, specializată în păstrarea și comercializarea ilicită a armelor de diferite modele.

Anchetatori afirmă că gruparea se ocupa de doi ani de vânzarea armelor. Deosebit de solicitate de către cumpărători erau pistoalele de model „Makarov” și „Baikal”. Acestea erau comercializate în Moldova de persoane certate cu legea, iar unele dintre aceste arme au fost folosite la comiterea unor crime deosebit de grave.

Fluxul de știri
0