CHIȘINĂU, 5 apr – Sputnik. Fostul ministru ceh pentru serviciile de informații, Jaroslav Bašta, a explicat într-un interviu pentru agenția RIA Novosti de ce Praga a decis să adere la NATO în 1999 și a povestit cum alianța s-a transformat într-un “club al cumpărătorilor de arme americane”.
Pe 4 aprilie Alianța Nord-Atlantică împlinește 70 de ani. Acum douăzeci de ani, în martie 1999, în componența blocului au intrat câteva state din fostul spațiu socialist – Cehia, Polonia și Ungaria.
“Odată ce în acea perioadă, inițial în calitate de deputat de opoziție a parlamentului ceh, ulterior în calitate de membru social-democrat al guvernului am pledat pentru aderarea republicii la NATO, aș vrea să vă explic motivele de atunci. Politica cehă este urmărită de două traume istorice. Prima este cârdășia de la Munchen din 1938 cu participarea inamicilor și aliaților noștri. A doua este invazia în Cehoslovacia a armatei celor cinci state socialiste în august 1968. Amintindu-ne de aceste lucruri, am votat pentru aderarea la NATO”, a spus Bašta.
Peste 14 zile de la completarea rândurilor alianței cu membri noi din Europa de Est a început operațiunea militară a NATO împotriva Iugoslaviei, la care Cehia a fost nevoită să participe.
“În ultimele luni, președintele ceh, Miloš Zeman, care deținea în 1999 funcția de șef al guvernului, a declarat că participarea la acțiunile de atunci din Iugoslavia a fost o greșeală. Sunt deplin deacord cu el”, a spus Bašta.
El a reamintit că în 2001, pentru prima dată în istoria NATO a fost activizat articolul 5 al acordului de la Washington de către SUA. De atunci, alianța de 17 ani poartă un război Afganistan fără vreun rezultat pozitiv.
În opinia lui Bašta, prin extinderea ulterioară, din cea mai de succes organizație de apărare din istorie, NATO s-a transformat într-o organizație politică în care funcționează niște relații asimetrice între aliați.
“Actualul președinte al SUA, Donald Trump, în unele declarații reduce NATO la un club de cumpărători ai armelor și ajutorului militar american. Calitatea de membru în acest club este condiționată de cheltuieli militare în mărime de 2-4 la sută din PIB al fiecărui stat”, a spus Bašta.
“Modul în care reacționează Franța și Germania ne amintește de politica lui Charles de Gaulle în anii 60 căruia nu îi era pe plac dominația SUA în alianță”, a adăugat el.
Între timp, în Cehia se consolidează tot mai mult convingerea că în lumea contemporană participarea țării la NATO este necesară, însă insuficientă, a declarat interlocutorul. Cel mai important este articolul 1 al Tratatului Nord-Atlantic despre reglementarea pașnică a oricărei dispute internaționale, a conchis Bašta.