Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În Transnistria a mai apărut un investitor străin

© Sputnik / Александр Кондратюк / Accesați arhiva multimediaCombinatul metalurgic din Magnitogorsk
Combinatul metalurgic din Magnitogorsk - Sputnik Moldova
Abonare
Cine este noul investitor străin în regiunea transnistreană și în care sferă a economiei intenționează să-și investească mijloacele.

TIRASPOL, 9 iul – Sputnik, Irina Leahova. Transnistria a semnat un acord cu un investitor din Bulgaria. Acesta intenționează să implementeze un proiect, nou pentru regiune, de prelucrare a deșeurilor industriei metalurgice.

Vitali Ignatiev - Sputnik Moldova
Politică
Ministrul de Externe al Transnistriei, despre colaborarea cu FR: Pozițiile noastre coincid

„Investitorul va deschide noi orizonturi în câteva domenii concomitent: a drumurilor și metalurgică”, a comunicat serviciul de presă al administrației de la Tiraspol.

Din partea investitorului bulgar documentul a fost semnat de către directorul executiv al  Ecoresource Engineering JSC, Stanislav Todorov.

Potrivit acestuia, deja au fost parafate semnăturile pe acordul de colaborare cu întreprinderea metalurgică moldovenească, tot utilajul a fost adus, instalat și testat. Întreprinderea este gata să înceapă activitatea.

„Procesul constă în sfărâmarea zgurii și extragerea particulelor metalice prin metoda magnetică. Astfel obținem materie primă pentru combinatul metalurgic și materie primă pentru construcția drumurilor. Acesta este un proces de producție fără deșeuri”, a spus Stanislav Todorov.

Directorul Agenției pentru investiții, Andrei Betanov, afirmă că anterior zgura se acumula, iar acum va fi transformată în materie primă secundară și utilizată în metalurgie și construcția drumurilor.

Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Ce loc va ocupa dosarul transnistrean în agenda Guvernului Maia Sandu

„Anterior această tehnologie nu era aplicată în Transnistria, însă ea este cunoscută și aplicată pe larg în lume. Cel de al doilea produs secundar sunt deșeurile din metal care vor fi supuse prelucrării repetate, fapt ce va avea un efect ecologic pozitiv în activitatea uzinei”, a menționat Betanov.

La ora actuală pe masa de lucru a Agenției pentru investiții se află 13 proiecte cu cea mai mare perspectivă de realizare. În afară de aceasta, printre cele probabile se numără: producerea sârmei de sudare și a electrozilor, a articolelor din vibrolit, dispozitivelor de fixare a ancorei, electrozilor din grafit, profilurilor de model, încălțămintei, bicicletelor, uleiului, implanturilor dentare. Mai există în atenția Agenției încă alte cinci proiecte care țin de agricultură.

Fluxul de știri
0