Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova - țara în care obțin dreptate în judecată doar cei cu bani și legături

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova este țara în care legile sunt bune, dar nu funcționează, iar o bună parte din judecători și procurori fac business din funcția pe care o dețin.

CHIȘINĂU, 6 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Despre corupția din sistemul judecătoresc și metehnele Procuraturii se vorbește de când Moldova și-a obținut independența. De-a lungul anilor, instituțiile de drept din țara noastră au trecut prin diferite reforme, reforme care au însemnat timp și foarte mulți bani.

Cert este că deși salariile procurorilor și a judecătorilor au fost majorate și chiar dublate, în ultimii ani, cu scopul de a eradica corupția, astăzi, situația din sistemul judecătoresc este catastrofală - legile nu funcționează nicicum, iar dreptate obțin doar cei cu bani și legături.

Cum îi responsabilizăm pe judecători și procurori?

Ne-am obișnuit ca în campaniile electorale combaterea corupției din sistemul de drept să fie promisiunea numărul unu a politicienilor. Și, totodată, ne-am obișnuit să nu se facă nimic în acest sens. Așa am ajuns ca Republica Moldova să fie condamnată de CEDO în aproape 400 de cauze. Și tot din banii noștri, ai cetățenilor, statul  a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.

Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

Teodor Cârnat: Va fi dificil, dar nu imposibil

De mai bine de trei săptămâni, de când Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor au ajuns la un numitor comun și au semnat acel aranjament prin care și-au asumat să „dezoligarhizeze țara și să elibereze principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”, în societatea moldovenească a apărut un suflu de speranță, speranța că Moldova mai poate fi țara în care să-ți crești copiii și să îmbătrânești.

Și poate fi o astfel de țară, spune expertul în drept Teodor Cârnat. Doar că pentru asta este necesar ca judecătorii corupți să nu se mai regăsească în sistem și să răspundă în fața legii. 

„Acum, noi avem sarcina să-i identificăm pe acei judecători care au deservit sistemul oligarhic, acei judecători care sunt corupți, nu sunt verticali și care au făcut justiție selectivă. Dacă îi identificăm și vom face presiune asupra Consiliului Superior al Magistraturii ca să intenteze proceduri disciplinare și ulterior să fie eliberați din funcție, vom fi bravo la acest capitol”, a declarat Teodor Cârnaț pentru Radio Sputnik Moldova.

Expertul în drept spune că din cei peste 400 de magistrați, câți sunt în prezent, aproape jumătate trebuie să plece.

„Sunt de părerea că mai mult de jumătate din actualii judecători, de la Curtea Supremă de Justiție, Curțile de Apel și cam a treia parte din instanțele de fond trebuie să plece din sistem. Aceasta este o misiune grea, dar dacă nu facem acest pas, justiția va fi la fel de dependentă, iar judecătorii vor continua să facă dreptate selectiv”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că judecătorii care au comis infracțiuni nu trebuie să scape doar cu eliberarea din funcție, spune Teodor Cârnat.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Se furau miliarde de lei: Maia Sandu, despre schemele din instituțiile statului - Video

„Eu sunt de părere că în cazul în care judecătorul a comis abateri disciplinare, atunci trebuie obligatoriu să identificăm aceste abateri disciplinare și să-l atragem la răspundere disciplinară cu eliberarea din funcție, iar dacă a comis infracțiuni, atunci trebuie deferit justiției ca să fie un exemplu pentru ceilalți magistrați, să știe că în Republica Moldova nu se joacă cu legea”, adaugă Teodor Cârnaț.

Cert este că așa zisul proces de „curățare” a sistemului judecătoresc necesită timp.

„Avem nevoie de doi, maxim trei ani de zile. S-ar putea și într-un an de zile. Foarte mult contează de poziția Consiliului Superior a Magistraturii, fiindcă organul abilitat de a numi în funcții judecători și de a elibera din funcții judecători este anume CSM. Depinde foarte mult de persoanele care vor fi în Consiliul Superior al Magistraturii și depinde de poziția societății în raport cu judecătorii. Dacă va fi o presiune față de judecători din partea societății, atunci judecătorii vor fi independenți și vor face justiție, dreptate, în favoarea cetățenilor”, conchide Teodor Cârnaț.

Pavel Midrigan: Dacă vrei bani mulți, faci business, dar nu te faci judecător sau procuror!

Și fostul procuror Pavel Midrigan consideră că metehnele sistemului judecătoresc și a procuraturii pot fi eradicate, doar că pentru asta este necesară o intervenție radicală.

Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Continuă curățarea instituțiilor statului: Iată ce anunță premierul Maia Sandu

„Noi trebuie să renunță la această practică „ai noștri pleacă, ai noștri vin”, chiar dacă se fac concursuri nu știu de care. Fiindcă dacă ne uităm la cum sunt organizate aceste concursuri vedem că tot aceiași vin înapoi. Trebuie măsuri radicale, dacă vrem rezultate. Fiecare persoană trebuie analizată și angajată în funcție după criteriul meritocrației. Până ce, astfel de măsuri au fost doar la nivel de vorbă. De aceea avem ce avem”, spune avocatul Pavel Midrigan.

 

Pavel Midrigan consideră că doar atunci când angajații statului vor face închisoare dacă vor lua decizii părtinitoare, legea va fi lege în Moldova.

„Trebuie să fie o conștientizare și o responsabilizare a funcționarilor statului. Cel are vrea să ajungă în funcții precum judecător sau procuror trebuie să înțeleagă că dacă va încălca legea în mod conștient, va face 10 ani de închisoare. Și va face real. Dacă ne uităm în istorie, câți procurori sau judecători închiși avem pentru încălcarea legii? Serviciul public nu poate să fie business. Dacă vrei bani mulți, te duci în business, dar nu în organele de stat”, conchide Pavel Midrigan

De menționat este că prim-ministrul Maia Sandu a anunțat că a solicitat asistența experților din România și din Georgia pentru reformarea instituțiilor de drept din țara noastră. Ce se va face deja timpul va arăta.

Fluxul de știri
0