Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se furau miliarde de lei: Maia Sandu, despre schemele din instituțiile statului - Video

© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Miliarde de lei se furau prin intermediul unor scheme de corupție din instituțiile statului. Premierul Maia Sandu declară că ”aceste scheme vor fi oprite”.

CHIȘINĂU, 1 iul - Sputnik. Premierul Maia Sandu s-a arătat uimită de ”schemele de corupție din instituțiile statului” și a anunțat chiar în debutul ședinței de guvern că acestea ”vor fi oprite, iar oamenii implicați vor fi trași la răspundere”.

”Ceea ce descoperim noi în ministere, în agenții, în întreprinderi de stat sunt lucruri ieșite din comun. Instituțiile statului au funcționat nu în interesul statului, ci pentru a inventa și a pune în aplicare tot felul de scheme, scheme de îmbogățire ilicită a unor personaje, în mare parte personaje din apropierea lui Plahotniuc. Surprinde numărul lor. Acestea sunt peste tot: în sistemul energetic, în domeniul medicamentelor, alimentația copiilor, în transport, mai specific, în aviație. Prin aceste scheme se furau miliarde de lei. Aceste scheme vor fi oprite”, a declarat Sandu.

De asemenea, prim-ministrul a solicitat demararea unei anchete de serviciu pe numele șefului Agenției Naționale de Asistență Medicală Prespitalicească, Boris Golovin. În același timp, prim-ministrul a atras atenția asupra problemei monopolurilor din țara noastră și a solicitat Ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului crearea unei comisii inter-guvernamentale pentru analiza monopolului privind exportul nucilor.

Орехи - Sputnik Moldova
Societate
Alarmant: Riscăm să rămânem fără nuci în următorii ani

În cadrul ședinței de Guvern, miniștrii au fost rugați să verifice cheltuielile din instituțiile publice care au fost efectuate fără contracte la trezorerie, dar și eficiența folosirii unor bunuri achiziționate. În mod special, Ministerul de Interne a fost rugat să verifice modalitatea prin care corturile care aparțin Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost folosite în timpul tentativei de puci din 8-14 iunie.

Totodată, cetățenii sunt îndemnați să sune la Linia pentru transparență 022 250 110, unde vor putea raporta abuzurile.  Linia pentru transparență, lansată de Guvernul Sandu, va deveni funcțională începând cu ziua de 2 iulie.

Fluxul de știri
0