Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Continuă curățarea instituțiilor statului: Iată ce anunță premierul Maia Sandu

© Sputnik / Miroslav RotariМайя Санду
Майя Санду - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Prim-ministrul Maia Sandu a anunțat pe pagina sa de Facebook că Guvernul îi va desemna prin concurs pe cei doi judecători la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 27 iun – Sputnik. Maia Sandu spune că în foarte scurt timp Guvernul va anunța concurs pentru ocuparea celor două funcții de judecător la Curtea Constituțională, care îi revin conform normelor legale privind numirea membrilor Curții.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Reacția premierului Sandu la demisia magistraților de la Curtea Constituțională

"Ultimele evenimente ne-au arătat că este crucial ca judecătorii Curții Constituționale să stea la paza Constituției și să asigure că Republica Moldova rămâne un stat democratic, indiferent de actorii politici aflați la putere. În acest sens, Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale", a scris Maia Sandu pe Facebook. 

Ea a dat și unele detalii privind organizarea concursului:

Prim-ministrul Maia Sandu, la întrevederea cu misiunea FMI - Sputnik Moldova
Politică
Republica Moldova va primi bani de la FMI: Despre ce sumă este vorba
"Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție. Regulile concursului și criteriile de evaluare a candidaților vor fi stabilite astfel încât anume competența, meritele profesionale și integritatea să fie elementele-cheie care vor sta la baza desemnării câștigătorilor. În Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova".

Prim-ministrul a menționat că În Republica Moldova ca continua curățarea instituțiilor statului ca prim pas pentru eliminarea corupției și a abuzurilor.

"Curățarea instituțiilor statului este doar primul pas pentru eliminarea corupției și abuzurilor, iar pentru ca acest proces să fie durabil și să asigure că democratizarea și modernizarea țării sunt ireversibile, este obligatoriu ca în funcțiile definitorii să ajungă persoane competente, corecte și incoruptibile. Republica Moldova trebuie să înceapă construcția de instituții puternice care să contracareze pe viitor orice încercare de capturare a statului", a conchis Maia Sandu.

Fluxul de știri
0