Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon, despre viitorul Procuror General al Moldovei

© Sputnik / Miroslav RotariDepuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt
Depuneri de flori la Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele țării a vorbit astăzi despre calitățile pe care trebuie să le aibă viitorul Procuror General al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, susține că Procurorul General obligatoriu trebuie să fie cetățean al Republicii Moldova. Declarația a fost făcută în contextul avizării de către Guvern a unui proiect de lege elaborat de deputații din coaliția majoritară prin care s-a exclus condiția privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de Procuror General.

”Referitor la numirea în funcții importante în stat, că este vorba despre Procurorul General sau conducătorii altor instituții, poziția mea și sunt ferm convins că poziția majorității cetățenilor, este că trebuie să fie cetățeni ai Republicii Moldova, dacă ținem la statalitatea noastră, dacă ne considerăm un stat independent”, a declarat astăzi șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că în funcția de Procuror General trebuie promovată o persoană profesionistă.

”Avem profesioniști în Republica Moldova pentru orice funcție. Trebuie să asigurăm un concurs public, transparent și să dăm posibilitate persoanelor profesioniste să se manifeste”, a menționat Dodon. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Maia Sandu, despre Procurorul General: Eu nu mai am răbdare

Guvernul a avizat, în cadrul ședinței din 1 iulie, proiectul de modificare a legii cu privire la Procuratură, elaborat de un grup de deputați din coaliția majoritară. Documentul prevede o serie de modificări esențiale a Legii cu privire la Procuratură, iar cele mai importante vizează instituirea interimatului funcţiei de Procuror General, excluderea condiției privind obligația de a deține cetățenia Republicii Moldova de către candidatul la funcția de Procuror General și extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.

Discuțiile asupra acestui proiect de lege în ședința de Guvern au fost aprinse. Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a explicat punctul de vedere al instituției cu privire la excluderea cetățeniei, care nu coincide cu cel prezentat în proiect, vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, a declarat că este total împotrivă ca să fie eliminată condiția de deținere a cetățeniei Republicii Moldova pentru viitorul candidat la funcția de Procuror General, iar premierul Maia Sandu a declarat că ”nu mai are răbdare” pentru că actualul Procuror General trebuie demis cât mai repede.  

Cristina Stamate a menționat că, deși Ministerul Justiției nu a găsit contradicții în Constituție, totuși Legea cetățeniei prevede că doar cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a alege și de a fi aleși pentru a ocupa anumite funcții care implică exercitarea autorității publice.

Totodată, ministrul a spus că trebuie să se țină cont și de faptul că statutul procesual al Procuraturii Generale prevede desfășurarea activității speciale de investigații, care în unele cazuri are caracter secret.

”Activitatea specială de investigații reprezintă o procedură cu caracter secret sau public în funcție de caz. Aici trebuie să ne gândim foarte bine, în cazul în care avem un candidat la funcția de procuror care nu deține cetățenia Republicii Moldova, cum procedăm cu activitatea specială de investigații care este coordonată de Procuratura Generală”, a declarat ministrul.

Premierul Maia Sandu a propus ca proiectul să fie avizat așa cum este, iar deputații să decidă în lectură finală ce variantă să aleagă.  

”Propun să păstrăm în aviz referințele la faptul că trebuie să schimbăm legislația, ca să permită alegerea unui Procuror General fără ca să dețină cetățenia Republicii Moldova. Asta se va discuta în Parlament (…) Înțeleg îngrijorările dumneavoastră dar nu văd altă soluție. Problema este mare și toate schemele de corupție au putut fi posibile, în mare parte, datorită faptului că Procuratura nu a funcționat. Eu nu mai am răbdare, cetățenii Republicii Moldova nu mai au răbdare să aștepte până Procuratura o să se apuce de treabă”, a declarat premierul.

Noul sediu al Procuraturii Generale  - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Va fi sau nu viitorul Procuror General cetățean al Republicii Moldova: Ce spune Guvernul

La rândul său, vicepremierul pentru Reintegrare, Vasile Șova, s-a pronunțat împotriva excluderii obligației cu privire la deținerea cetățeniei Republicii Moldova pentru Procurorul General.

”Desemnarea Procurorului General este o chestiune importantă, dar nu doar Procuratura se ocupă de lupta cu corupția. De aceea eu nu susțin ca obligativitatea deținerii cetățeniei Republicii Moldova pentru candidatul la funcția de Procuror General să fie exclusă din lege. El este obligat să fie cetățean al Republicii Moldova, interesele căreia le va apăra fiind în funcția de Procuror General”, a declarat Șova.

Proiectul votat de Guvern se mai referă și la instituirea interimatului funcţiei de Procuror General. În proiect se propune ca în cazul intervenirii vacanţei acestei funcţii, Consiliul Superior al Procurorilor să desemneze un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestui concurs, a Procurorului General prin decret prezidențial. Se propune și anularea condiției privind experiența de cel puțin cinci ani în funcția de procuror pentru candidații la funcția de Procuror General. O altă modificare importantă propusă vizează extinderea numărului de membri ai Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), de la 12 la 19.

Proiectul a fost votat deja de majoritatea parlamentară, în prima lectură. Documentul urmează să fie votat în lectură finală și va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Fluxul de știri
0