CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Obligația prevăzută în Legea cu privire la Procuratură ca Procurorul General al țării să dețină cetățenia Republicii Moldova va fi exclusă. Guvernul Republicii Moldova va da în cadrul ședinței de astăzi, 1 iulie, a Cabinetului de Miniștri aviz pozitiv la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Potrivit amendamentelor din lege, în partea ce ține de excluderea condiției deținerii cetățeniei Republicii Moldova, Guvernul constată că Constituția Republicii Moldova nu conține prevederi din care să rezulte interdicția numirii în funcția de Procuror General a persoanei care nu deține cetățenia Republicii Moldova.
În același timp, Guvernul anunță că urmează a fi excluse prevederile din Legea cetăţeniei Republicii Moldova, potrivit cărora numai cetăţenii Republicii Moldova au dreptul de a alege şi de a fi aleşi, de a ocupa funcţii ce implică exercitarea autorităţii publice şi de a participa la referendum, în modul stabilit de lege.
Sputnik Moldova a scris anterior că noua alianță de guvernare PRSM–ACUM ar putea să o numească în funcția de Procuror General al Republicii pe românca Laura Codruța Kovesi, fost director la Direcția Națională Anticorupție din România.
Exponenții noii guvernări i-au solicitat Procurorului General al Republicii Moldova, Eduard Harunjen, să-și dea demisia. Premierul Maia Sandu a anunțat anterior că în fruntea Procuraturii Generale trebuie angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii față de toți corupții și călăii fostului regim.
”Pentru încălcarea Constituției și a legilor, îi cer lui Harunjen să demisioneze. În locul lui, prin concurs, va fi angajat un procuror independent care se va ocupa de aplicarea legii față de toți corupții și călăii acestui regim. Guvernarea legitim aleasă și susținută de popor nu va mai permite ca bandiții să conducă treburile țării”, a declarat prim-ministrul.
La rândul său, Eduard Harunjen a declarat că orice schimbare în domeniul politic din stat nu trebuie să atingă instituția Procuraturii.
”Cum credeți, câți procurori generali de la independența Republicii Moldova încoace și-au finalizat mandatul? Niciunul. V-ați întrebat de cine au fost puși să semneze cererea de demisie? De către politic. De ce se întâmplă acest lucru? Știți ce înseamnă schimbarea Procurorului General pentru instituție? Asta înseamnă schimbarea cap-coadă a întregului staff al conducerii Procuraturii. Este o catastrofă pentru o scurtă perioadă de timp, când toate lucrurile se opresc și toți așteaptă în ce funcții vor fi numiți. Orice schimbare în domeniul politic din stat nu trebuie să atingă instituția Procuraturii”, a declarat Procurorul General în cadrul unei emisiuni televizate
Harunjen spune că în prezent se pune o presiune mare asupra sa pentru ași prezenta demisia. Totuși, procurorul afirmă că redacția actuală a Legii cu privire la Procuratură, votată în 2016, nu permite nimănui din reprezentanții clasei politice ca să-l demită din funcție.
”Astăzi nimeni din spațiul politic nu poate să mă demită. Există organele de autoadministrare, există Consiliul Superior al Procurorilor și există lege care dă un grad de independență”, a declarat Harunjen.
Majoritatea parlamentară propune amendarea Legii cu privire la Procuratură. Autorii spun că proiectul de lege a fost elaborat din necesitatea stringentă de a reforma Procuratura Republicii Moldova. Documentul vizează, în principal, instituirea interimatului funcţiei de Procuror General, precum și modificarea componenței numerice a Consiliului Superior al Procurorilor de la 12 la 19 membri.
Astfel, conform modificărilor propuse, în cazul intervenirii vacanței funcției de Procuror General, Consiliul Superior al Procurorilor va desemna un Procuror General interimar până la organizarea concursului și numirea, în urma acestuia, a Procurorului General prin decret prezidențial.
Edurad Harunjen a declarat că acest proiect de lege trebuie să fie expertizat de instituțiile internaționale pentru a se vedea dacă nu atentează la independența Procuraturii.
Proiectul a fost votat, în prima lectură, pe data de 11 iunie, de deputații din majoritatea parlamentară. Acesta urmează să fie votat în lectură finală și va intra în vigoare la momentul publicării în Monitorul Oficial.
Mandatul actualului Procuror General, Eduard Harunjen, expiră în anul 2023. Eduard Harunjen a fost ales în funcția de Procuror General, în 2016, în urma unui concurs organizat de Consiliul Superior al Procurorilor.
Potrivit Legii cu privire la Procuratură, Procurorul General este numit în funcție pentru un mandat de 7 ani, fără dreptul de a fi numit din nou în această funcție.