Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul, Guvernul și CSM, în căutarea judecătorilor la Curtea Constituțională

© Sputnik / Miroslav RotariКонституционный суд
Конституционный суд  - Sputnik Moldova
Abonare
Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au inițiat concursul pentru suplinirea celor șase funcții vacante de judecător al Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat astăzi inițierea concursului pentru funcția de judecător al Curții Constituționale.

Pe data de 26 iunie, judecătorii Curții Constituționale, Raisa Apolschii, Aurel Băieșu, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Veaceslav Zaporojan, au demisionat in corpore, iar pe data de 20 iunie despre demisia din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale, a anunțat și Mihai Poalelungi. Demisia a intervenit în contextul acuzațiilor aduse magistraților de la CC de coaliția de guvernare PSRM-ACUM. Majoritatea parlamentară învinuiește Curtea Constituțională de alimentarea crizei politice prin care a trecut țara și de partizanat în favoarea Partidului Democrat. O comisie specială de anchetă creată în Parlament va investiga dacă magistrații de la CC au fost complice, la așa cum spun exponenții coaliției PSRM-ACUM, la puciul anticonstituțional.  

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: A fost publicată decizia

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituția se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.  Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Astăzi, Parlamentul, Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii au anunțat despre lansarea concursului de suplinire a celor șase funcții vacante de judecător la CC.

Noi reguli la selectarea judecătorilor Curții Constituționale>>>

Comisia juridică, numiri și imunități a anunțat concurs pentru selectarea a doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Parlamentului Republicii Moldova. Candidații vor depune dosarele  personal, prin poștă sau prin e-mail, în perioada 2 – 12 iulie 2019.

Și Guvernul Republicii Moldova a inițiat concursul pentru selectarea a doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea Guvernului. Dosarele vor putea fi depuse, la fel, în perioada 2 – 14 iulie 2019.

Consiliul Superior al Magistraturii, de asemenea, a decis în ședința de astăzi, 2 iulie, să inițieze concursul cu privire la selectarea a doi candidați la funcția de judecător al Curții Constituționale din partea CSM. Dosarele de participare la concurs vor putea fi depuse până pe data de 11 iulie, inclusiv.

Candidatul la funcţia de judecător al Curții Constituționale trebuie să întrunească următoarele cerinţe:

a) deţine cetăţenia Republicii Moldova;

b) are domiciliul în țară;

c) are pregătire juridică superioară;

d) are înaltă competenţă profesională;

Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon a anunțat cine vor fi noii judecători ai Curții Constituționale

e) are o vechime de cel puţin 15 ani în activitatea juridică, în învățământul juridic superior sau în activitatea ştiinţifică;

f) nu a atins vârsta de 70 de ani;

g) nu are interdicţia de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică;

h) are reputație ireproșabilă.

Dosarul de participare la concurs trebuie să conțină:

a) scrisoarea de motivare;

b) curriculum vitae;

c) copia buletinului de identitate;

d) copiile diplomelor de studii și ale certificatelor de absolvire a cursurilor de perfecționare profesională și/sau de specializare;

e) declarația pe propria răspundere că nu are interdicția de a ocupa o funcţie publică sau de demnitate publică.

Fluxul de știri
0