CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Decizia privind demisia judecătorilor Curții Constituționale, Raisa Apolschii, Aurel Băieșu, Corneliu Gurin, Artur Reșetnicov și Veaceslav Zaporojan, a fost publicată pe site-ul instituției.
Acum două zile, judecătorii Curții Constituționale au demisionat in corpore, iar pe data de 20 iunie despre demisia din funcția de președinte și judecător al Curții Constituționale, a anunțat și Mihai Poalelungi.
Pe site-ul Curții Constituționale a fost publicată decizia privind demisia judecătorilor Curții Constituționale luată la o ședință, din 26 iunie, ce a fost prezidată de magistratul Veacesalv Zaporojan.
Iată textul integral al deciziei:
”Având în vedere cererile judecătorilor Curții Constituționale privind demisia din funcție,
Având în vedere actele și lucrările dosarului,
Deliberând pe data de 26 iunie 2019 în camera de consiliu,
Pronunță următoarea decizie:
ÎN FAPT
1. Prin Hotărârea Guvernului nr. 840 din 6 iulie 2016, domnul Veaceslav Zaporojan a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale.
2. Prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 581/27 din 11 decembrie 2018, domnul Corneliu Gurin a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale.
3. Prin Hotărârea Guvernului nr. 1219 din 12 decembrie 2018, domnul Artur Reșetnicov a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale.
4. Prin Hotărârea Parlamentului nr. 339 din 14 decembrie 2018, doamna Raisa Apolschii a fost numită în funcția de judecător al Curții Constituționale.
5. Pe data de 5 aprilie 2019, mandatul de judecător al Curții Constituționale al domnului Aurel Băieșu a expirat. La aceeași dată, domnul Aurel Băieșu și-a exprimat acordul să exercite obligațiile de judecător al Curții Constituționale până la depunerea jurământului de către succesorul în funcție, fapt confirmat prin Decizia Curții Constituționale nr. Ag-2 din 5 aprilie 2019.
6. Având în vedere că pe 20 iunie 2019 dl Mihai Poalelungi și-a dat demisia din funcția de judecător și de Președinte al Curții Constituționale, pe data de 24 iunie 2019, prin Decizia Plenului Curții Constituționale (nr. Ag-4), domnul Veaceslav Zaporojan a fost ales în calitate de judecător care va exercita funcțiile Președintelui Curții Constituționale, în absența acestuia.
7. Pe data de 26 iunie 2019, domnul Aurel Băieșu și-a retras acordul de a exercita obligațiile de judecător și a declarat încetarea obligațiilor de serviciu din 27 iunie 2019. Tot pe 26 iunie 2019, judecătorii Curții Constituționale Veaceslav Zaporojan, Raisa Apolschii, Corneliu Gurin și Artur Reșetnicov au depus cereri de demisie din proprie inițiativă.
ÎN DREPT
8. Potrivit articolului 136 alin. (1) din Constituție, judecătorul Curții Constituționale este numit pe un mandat de șase ani.
9. Totodată, în baza articolului 14 alin. (4) din Legea nr. 317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională, judecătorul Curții Constituționale poate demisiona din proprie inițiativă.
10. Potrivit articolului 7 alin. (3) din Legea nr. 199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, în cazul în care termenul regulamentar de exercitare a mandatului expiră sau a expirat, iar succesorul de competență nu intră în exercitarea mandatului, demnitarul continuă să-şi exercite mandatul până la ocuparea funcției de către succesorul de competență.
11. Principiul continuității exercitării atribuțiilor unui demnitar public este aplicabil, mutatis mutandis, în caz de demisie a demnitarului, cu acceptul acestuia.
12. Potrivit articolului 8 alin. (1) lit. e) din Legea cu privire la Curtea Constituțională, Președintele Curții exercită conducerea generală a Secretariatului Curţii Constituţionale. În același timp, conform cadrului normativ, Președintele Curții Constituționale organizează şi implementează sistemul de management financiar şi control intern şi poartă răspundere managerială pentru administrarea bugetului instituției şi a patrimoniului public aflat în gestiune.
13. Având în vedere cele menționate la pct. 12, continuitatea activității judecătorului care exercită atribuțiile Președintelui Curții Constituționale în lipsa acestuia urmărește în exclusivitate exercitarea atribuțiilor cu caracter administrativ și financiar prevăzute de legislație, pentru a nu perturba activitățile curente ale Curții, inclusiv pentru a nu permite prejudicierea drepturilor angajaților Secretariatului Curții.
Din motivele prezentate mai sus, în baza articolelor 14 alin. (4), 18 alin.(1) lit. b) și 23 alin. (2) din Legea nr.317 din 13 decembrie 1994 cu privire la Curtea Constituțională,
D E C I D E:
1. Se ia act de cererile de demisie ale judecătorilor Curții Constituționale.
2. Demisia judecătorului Veaceslav Zaporojan va avea efect suspensiv până la alegerea Președintelui Curții Constituționale.
3. Se abilitează judecătorul Veaceslav Zaporojan să exercite atribuțiile administrative ale Președintelui Curții până la alegerea noului Președinte.
4. Direcția finanțe și logistică va efectua calculele și plățile necesare în legătură cu încetarea mandatului judecătorilor Curții Constituționale, conform legislației în vigoare.
5. Se vor notifica autoritățile care trebuie să desemneze, potrivit articolului 136 alin. (2) din Constituție, noii judecători constituționali.
6. Prezenta Decizie este definitivă și intră în vigoare la data adoptării”.
Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituția se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani. Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.