Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon a anunțat cine vor fi noii judecători ai Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Săptămâna aceasta judecătorii Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Anunțul a venit la șase zile după ce a demisionat din postul de judecător și președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi.

CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Președintele țării, Igor Dodon, a anunțat că până la încheierea sesiunii de primăvară-vară a Parlamentului urmează a fi numită noua componență a Curții Constituționale (CC) a Republicii Moldova.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale: A fost publicată decizia

Săptămâna aceasta judecătorii Curții Constituționale și-au anunțat demisia in corpore. Anunțul a venit la șase zile după ce a demisionat din postul de judecător și președinte al Curții Constituționale, Mihai Poalelungi. Demisiile au survenit în urma insistențelor noii guvernări PSRM-ACUM, care acuză Curtea de complicitate la ”puciul anticonstituțional” pus la cale de Partidul Democrat, care s-a aflat la guvernare din ianuarie 2016 și până în iunie 2019.

Potrivit Legii cu privire la Curtea Constituţională, instituția se compune din 6 judecători, numiţi pentru un mandat de 6 ani.  Doi judecători sunt numiţi de Parlament, doi de Guvern şi doi de Consiliul Superior al Magistratului.

Șeful statului a anunțat în cadrul unei emisiuni la un post local de televiziune că noii magistrați la CC vor fi numiți până în a doua jumătate a lunii iulie 2019.

”Trebuie în regim de urgență, în următoarele săptămâni, nu mai târziu de a doua jumătate a lunii iulie, să fie înaintați judecătorii Curții Constituționale și să avem o nouă componență a CC din profesioniști, nu membri de partid, oameni cu experiență”, a declarat Dodon.  

”Mă interesează la Curtea Constituțională doar să respecte Constituția. Avem oameni competenți, avem oameni profesioniști. Trebuie să-i promovăm”, a continuat președintele țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în ajun că Guvernul va desemna cei 2 judecători la Curtea Constituțională prin concurs.

” Guvernul va lansa, în foarte scurt timp, concursul pentru cele 2 funcții vacante de judecători ai Curții Constituționale. Pentru obiectivitatea concursului, comisia va fi cât mai reprezentativă pentru a exclude caracterul partizan în procesul de selecție”, a declarat șeful Guvernului.

Sandu susține că în Curtea Constituțională trebuie să ajungă oameni independenți atât față de sfera politică, cât și de grupurile de interese, iar unica lor subordonare trebuie să fie în raport cu prevederile Constituției Republicii Moldova.

Заседание парламента 18 июня - Sputnik Moldova
Politică
A fost sau nu puci anticonstituțional în Moldova: Parlamentul va da răspuns

Pe data de 18 iunie, Parlamentul a constituit Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de fapt și de drept privind tentativa puciului anticonstituțional al Partidului Democrat, realizată prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale. Proiectul a fost susținut de deputații din coaliția majoritară PSRM – ACUM, care a și fost autorul creării acestei comisii.

Comisia urma să fie ceată din 9 deputați: 3 de la PSRM, 3 de la PDM, câte unul de la fracțiunile PAS, PPDA și Partidul Șor. Democrații au refuzat să-și delege reprezentanții în această comisie, iar fracțiunea Partidului Șor a lipsit de la ședința Parlamentului.

Magistrații de la Curtea Constituțională și-au revizuit, la 15 iunie, toate deciziile adoptate în perioada 7-9 iunie, cu privire la dizolvarea Parlamentului. Aceștia au fost acuzați de noua putere de la Chișinău de uzurparea puterii și că a servit interesele Partidului Democrat.

Fluxul de știri
0