Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Leul moldovenesc – cea mai mare depreciere din ultimii patru ani: Ce va fi în continuare

© Sputnik / Yana ZaharovaМолдавские леи
Молдавские леи - Sputnik Moldova
Abonare
Creșterea cererii de valută, consumul neacoperit cu venituri și menținerea artificială a cursului monedei naționale în pragul alegerilor parlamentare din februarie au provocat deprecierea bruscă a leului în aprilie – iunie.

În intervalul aprilie-iunie 2019, leul a sărit peste două praguri psihologice – un dolar a ajuns să coste peste 18 lei, iar un euro – peste 20 de lei. La sfârșitul lunii martie, un dolar echivala cu 17,29 de lei la cursul valutar oficial, iar un euro - 19,49 lei.

Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Ce rezerve valutare are Banca Națională a Moldovei și cât vor costa luni euro și dolarul

Moneda națională s-a depreciat cu 5,3% față de coșul valutar euro-dolar în aprilie-iunie.

Astfel, leul moldovenesc a cunoscut în trimestrul doi al anului „cea mai mare depreciere din ultimi patru ani”, semnalează analistul economic Veaceslav Ioniță.  

Motivele devalorizării accentuate a leului

Deprecierea a fost determinată de „creșterea cererii de valută din partea agenților economici”, precum și de „consumul populației neacoperit cu venituri - mai simplu spus, de creditele de consum, care în cea mai mare parte au mers pe piața valutară creând un deficit de valută”, apreciază Veaceslav Ioniță.

Dar, mai ales, observă analistul economic, „după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște”. În opinia sa, până la scrutinul parlamentar din februarie, Banca Națională a Moldovei (BNM) a „menținut artificial cursul leului”.

Sputnik a scris anterior că, în mai puțin de o lună, de la 26 aprilie până la 31 mai, BNM a utilizat 14 milioane de dolari pentru intervențiile pe piața valutară internă.

Piața valutară reacționează la evenimentele politice  

„Șocurile valutare din aprilie și finele lunii iunie au fost determinate de menținerea artificială a cursului leului de către Banca Națională a Moldovei (BNM) în ajun de alegeri. (...) În lunile decembrie 2018 – februarie 2019, când a fost cel mai puternic deficit de valută, leul moldovenesc, în loc de depreciere, a cunoscut chiar o apreciere”, constată Veaceslav Ioniță.

Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi

„Este foarte greu de argumentat economic această intervenție excesivă a BNM, cert este că, după alegeri, ne-am trezit cu deprecieri bruște, fapt ce nu trebuie să aibă loc. Or, în opina noastră, rolul BNM nu este de a menține artificial și cu orice preț cursul valutar, dar de a interveni pentru evitarea oscilațiilor bruște, dar tocmai asta nu a făcut banca centrală”, explică analistul economic.

„Piața noastră valutară este puternic influențată de ciclurile politice, datorită faptului că agenții economici, în ajun de alegeri, preferă să-și securizeze economiile în valută”, explică Veaceslav Ioniță.

La ora actuală, cererea anuală de valută în Republica Moldova este de 2 miliarde și 200 de milioane de dolari, în creștere, comparativ cu anii trecuți.

Previziuni pentru evoluția leului moldovenesc

„În prezent, creșterea cererii de valută s-a temperat, oferta rămâne ridicată, există o probabilitate înaltă de intrări suplimentare de valută sub formă de granturi și împrumuturi guvernamentale, ceea ce va calma piața valutară”, apreciază Veaceslav Ioniță.

În opinia analistului economic, „leul va avea în următoarele luni o fluctuație stabilă, cu o ușoară înclinație spre depreciere față de coșul valutar Euro&USD.

Totodată, în luna august moneda națională, tradițional, cunoaște o ușoară apreciere, determinată de vânzările masive de valută ale populației”.

Fluxul de știri
0