Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce rezerve valutare are Banca Națională a Moldovei și cât vor costa luni euro și dolarul

© Sputnik / Yana ZaharovaВалюта разных стран
Валюта разных стран - Sputnik Moldova
Abonare
Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei se cifrează la 2,9 miliarde de dolari americani.

CHIȘINĂU, 8 iun – Sputnik, E.L. Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 2 miliarde 891 de milioane și 250 de mii de dolari americani (2 891,25 mil. dolari) la 31 mai 2019, a raportat instituția.  

În mai puțin de o lună, de la 26 aprilie până la 31 mai, rezervele valutare ale BNM s-au redus cu 13 milioane și 720 de mii de dolari americani.

BNM precizează că, în intervalul menționat, 14 milioane de dolari le-a utilizat pentru intervențiile pe piața valutară internă, 7,54 milioane de dolari au fost direcționate pentru plățile Ministerului Finanțelor, 7,19 milioane de dolari au fost utilizate pentru deservirea datoriei externe a Republicii Moldova.

Ziua ușilor deschise la Banca Națională a Moldovei - Sputnik Moldova
Analist financiar: În anul 2019 leul moldovenesc va avea o evoluție distinctă

În același timp, o scădere cu 5,95 milioane de dolari a rezervelor valutare este explicată de BNM prin „deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA”.

Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, rezervele valutare ale BNM au fost completate prin: intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licentiate - 9,34 milioane de dolari; înregistrarea creditelor și a granturilor în favoarea Ministerului Finanțelor pentru proiecte investiționale - 5,78 milioane de dolari; veniturile de la gestionarea rezervelor valutare - 4,47 milioane de dolari; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții - 0,53 milioane de dolari; intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit - 0,32 milioane de dolari; alte intrări nete - 0,52 milioane de dolari.

Ratele de schimb oficiale anunțate de BNM pentru luni, 10 iunie

Pentru ziua de luni, 10 iunie, BNM a anunțat următoarele cotații: 1 dolar american – 18 lei și 12 bani; 1 euro – 20 de lei și 41 de bani; 1 hrivnă ucraineană – 68 de bani; 1 leu românesc – 4 lei și 32 de bani; 1 rublă rusească – 28 de bani.

Luni, dolarul va fi mai ieftin cu un ban, iar euro mai scump cu patru bani, comparativ cu rata oficială de schimb anunțată pentru 8 și 9 iunie.

De la începutul lunii iunie, leul moldovenesc a continuat să se deprecieze în raport cu moneda unică europeană și cu dolarul american, motivul principal al devalorizării fiind creșterea cererii de valută străină în raport cu oferta, potrivit analiștilor economici.

Fluxul de știri
0