Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De unde vine valuta în Moldova: Banii trimiși de rude au trecut pe locul doi

© Sputnik / Igor Zarembo / Accesați arhiva multimediaПогрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта
Погрузочно-разгрузочные работы в контейнерном терминале морского торгового порта - Sputnik Moldova
Abonare
Creșterea exporturilor moldovenești este un semn de revigorare economică. În prezent, exporturile sunt principala sursă de valută a țării, în timp ce transferurile bănești de peste hotare au trecut pe locul doi, comentează pentru Sputnik Moldova expertul economic Roman Chircă.

CHIȘINĂU, 20 mai – Sputnik, E.L. În primul trimestru din 2019, exporturile Republicii Moldova au acoperit în proporție de doar 54% valoarea importurilor, dar situația este în mod evident mai bună decât acum 5-7 ani, când exporturile acopereau doar 33% din importuri, apreciază expertul economic Roman Chircă, solicitat de Sputnik Moldova.

Import-export - Sputnik Moldova
Martie 2019: Deficitul balanței comerciale, în creștere cu 27% comparativ cu februarie

În opinia expertului, creșterea menționată este un semn al redresării economice. Actualmente, anume exporturile sunt sursa principală de valută a țării, dar nu transferurile bănești ale moldovenilor plecați la muncă peste hotare.

„Este un salt substanțial, o dinamică bună. Acum 5-7 ani, acoperirea importurilor era de 33%. O treime din importuri era acoperită. Dacă am fi rămas la acel nivel, am fi avut o constantă descreștere economică. Și dacă înainte economia națională era dependentă exclusiv de transferurile de valută ale cetățenilor aflați peste hotare, acum aceste transferuri sunt pe locul doi, după exporturi. Aceasta demonstrează o revigorare a economiei naționale, în special, în ceea ce privește balanța de plăți”, explică Roman Chircă.

Exporturi orientate clar spre UE, scăderi pe piețele din CSI  

Republica Moldova a exportat în ianuarie-martie 2019 mărfuri în valoare de 733 de milioane de dolari, în creștere cu 8% comparativ cu primele trei luni ale anului 2018.

TIR-uri - Sputnik Moldova
Țările care au avut nevoie de mai multe mărfuri moldovenești

Solicitat să comenteze tendințele din comerțul exterior al țării reflectat de informațiile statistice pentru primul trimestru al anului, Roman Chircă observă că „raportul reliefează tendințe mai vechi, dar care acum sunt accentuate”: creșterea exporturilor, orientarea clară a acestora către statele Uniunii Europene (UE), noi țări pentru destinația exporturilor. Expertul economic mai evidențiază că în primele trei luni ale anului au sporit exporturile de mașini și echipamente, dar s-au diminuat exporturile de băuturi.

”În primul rând, avem o creștere cu 8% a exporturilor de mărfuri, ceea ce este o dinamică bună, deși ritmul de creștere a exportului a scăzut față de anii precedenți, când au fost înregistrate și recorduri de 38%, în 2017. În 2018 a fost o dinamică mai modestă. Acum avem o dinamică și mai modestă, dar este totuși o creștere a exporturilor.

Avem în continuare orientarea clară a exporturilor către statele Uniunii Europene – o chestiune care decurge direct din Acordul de asociere și Acordul de comerț liber cu UE. Principalul partener comercial din UE, în continuare, este România”, menționează Roman Chircă.

”Avem o descreștere pe zona estică. Exporturile sunt de circa 14% către statele din Comunitatea Statelor Independente (CSI). Avem o descreștere a exporturilor către Federația Rusă, către Kazahstan, Belarus. Practic, avem o descreștere către toate statele din această regiune”, constată expertul economic.

Noi țări de destinație a exporturilor moldovenești 

Roman Chircă mai semnalează că „avem o tendință nouă care se reliefează în afara vectorilor Est-Vest”, fiind vorba de „așa-numitele țări-terțe, lumea pe care Republica Moldova abia o descoperă din punct de vedere economic”.

Șantier de construcție a blocurilor locative - Sputnik Moldova
Recomandarea expertului: Dacă vreți să vă procurați o locuință, faceți-o în 2019

„Sunt multe state, în primul rând Turcia, din Orientul Mijlociu, în care avem o creștere de peste două ori a exporturilor în primul trimestru al anului. Avem state noi din Asia de Sud-Est, de exemplu Malaezia. Din Asia centrală – Afganistan. Sunt state către care Republica Moldova nu are în mod tradițional exporturi. Avem o dinamică bună de creștere a exporturilor către Israel”, menționează expertul economic.

Mai multe mașini și echipamente, dar mai puține băuturi

Șantier, construcția blocurilor locative - Sputnik Moldova
Cum să procurăm un imobil la ipotecă și să nu ajungem sclavul băncilor pe viață

În primele trei luni ale anului 2019, „în principal, Republica Moldova și-a majorat substanțial exporturile de mașini și echipamente, datorită investițiilor făcute în industria automobilistică. Este vorba despre diverse piese, cablaje și aparataj electronic pentru automobile, pe care le produc anumite companii și le exportă deja în calitate de mărfuri cu țara de origine Republica Moldova”, observă Roman Chircă.

„În continuare, produsele alimentare, cerealele, diverse articole manufacturate sunt printre lideri, reprezintă principalul bloc de mărfuri pe care le exportă Republica Moldova”, constată expertul.

Roman Chircă subliniază, însă, că „avem o descreștere de 11% la exportul de băuturi alcoolice și nealcoolice”. Această reducere, explică expertul se datorează atât plafonării exportului către UE, cât și nivelului înalt al competiției: vinurile moldovenești au o concurență puternică – vinurile din Franța, Spania, Italia.

Fluxul de știri
0