Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Avertizare: Patru asteroizi „potențial periculoși”, în drum spre Pământ

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ziua internațională a asteroizilor, proclamată de ONU pentru a „sensibiliza opinie publică privind riscul unui impact al asteroizilor” cu Pământul, oferă prilejul de a ne reaminti că amenințarea reprezentată de o posibilă coliziune nu a dispărut și de a ne informa cu privire la asteroizii potențial periculoși.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. Pericolul reprezentat de o posibilă coliziune dintre un asteroid şi Pământ se menţine, iar aceştia sunt patru asteroizi consideraţi potențial periculoși, potrivit Sputnik France:

1979 XB

Dacă această rocă spaţială uriașă de 900 de metri în diametru ar lovi planeta noastră, impactul ar fi devastator. În prezent, asteroidul traversează Sistemul Solar cu o viteză de aproape 70.000 km/h, iar distanța sa față de Pământ scade în fiecare secundă cu aproape 30 de km.

Agenția Spațială Europeană (ESA) îl plasează pe poziția a doua pe „lista de risc” în cazul asteroizilor apropiați de Pământ.

Asteroid  - Sputnik Moldova
Imagini uluitoare: Crater uriaş, produs de căderea unui asteroid pe Pământ - Foto

Următoarea sa apropiere de planeta albastră este estimată să aibă loc 2024.

Apophis

Cu o dimensiune de aproximativ patru terenuri de fotbal, Apophis se află în prezent la mai mult de 200 de milioane de kilometri distanţă de Pământ, dar se apropie cu jumătate de kilometru pe secundă.

De regulă, acesta „survolează” Pământul pe orbita sa, dar cele mai recente date optice şi prin radar sugerează că va ajunge la doar 30.000 de km distanţă în 2029. Aceasta reprezintă mai puțin de o zecime din distanța dintre planeta noastră și Lună.

Dacă Apophis ar lovi Pământul, efectele coliziunii ar fi similare cu cele provocate de impactul a aproximativ 15.000 de arme nucleare care ar exploda simultan.

2010 RF12

Acest asteroid este primul pe listă în Programul de prognoză al Sentry Crash Forecast al NASA, precum şi în atenţia ESA. În prezent se află la aproximativ 215 milioane de kilometri distanţă de Pământ și călătorește cu o viteză de 117.935 km/h.

Постепенное самоуничтожение астероида - Sputnik Moldova
Spectaculos: Dezintegrarea unui asteroid, surprinsă de Hubble – Foto

Cântărește doar 500 de tone și are aproximativ 7 metri în diametru. Impactul se aşteaptă să fie puțin mai mic decât cel al meteoritului care a lovit orașul rusesc Celiabinsk în 2013.

2000 SG344

2000 SG344 face parte din grupul de asteroizi denumit Aton, ale căror orbite sunt foarte apropiate de Pământ. Cu un diametru de numai 50 de metri, acesta este relativ mic, deși este de două ori mai mare decât meteoritul din Celiabinsk.

În prezent se deplasează în Spaţiu la peste 112.000 de km/h și se apropie de Pământ cu o viteză de 1,3 km pe secundă.

Are nevoie de 353 de zile pentru a traversa Soarele (aproape la fel de mult ca în cazul Pământului), ceea ce oferă astronomilor oportunitatea de a observa asteroidul și de a evalua riscul pe care îl reprezintă.

Tsunami - Sputnik Moldova
Asteroid și valuri de 1,5 kilometri - Cel mai mare tsunami din istoria omenirii - Video

Pe 6 decembrie 2016, Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat o rezoluție prin care a proclamat 30 iunie drept Ziua Internațională a Asteroizilor, pentru a comemora anual, la nivel internațional, incidentul referitor la exploziile de la Tunguska (Siberia, Federația Rusă), care au avut loc pe 30 iunie 1908, şi pentru a sensibiliza opinie publică privind riscul unui impact al asteroizilor.

Se crede că exploziile de la Tunguska au fost cauzate de un meteorit uriaş.

De asemenea, ONU afirmă că ziua ar trebui să fie şi un prilej pentru a informa publicul larg cu privire la măsurile care trebuie luate pentru a asigura comunicarea la nivel global în caz în cazul unui risc real legat de NEO.

Fluxul de știri
0