Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Imagini uluitoare: Crater uriaş, produs de căderea unui asteroid pe Pământ - Foto

Abonare
Urmele căderii unui asteroid enorm au fost descoperite de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Oxford. Cu cât timp în urmă a avut loc coliziunea.

CHIȘINĂU, 11 iun – Sputnik. Acest corp ceresc de 1,6 kilometri a lovit planeta noastră cu 1,2 miliarde de ani în urmă, potrivit unui studiu publicat în The Geological Society.

Cercetătorii de la universitățile Oxford și Aberdeen au descoperit urme ale coliziunii dintre un asteroid și Pământ, care a avut loc acum 1,2 miliarde de ani. Potrivit studiului publicat în Geological Society, corpul ceresc de 1,6 kilometri a lovit Pământul într-o zonă aflată între Scoția și arhipelagul Hebrides. Este cel mai mare asteroid care a lovit Marea Britanie.

​Rezultatele analizei sedimentelor de lângă Ullapool, în nord-vestul Scoției, au arătat că asteroidul s-a prăbușit în Minch, strâmtoarea care separă Marea Britanie de Insulele Hebride.

Coliziunea a avut loc la o viteză de 38.000 km/h şi a produs un crater cu o lățime de 19 km. A avut loc la o etapă în care viața pe Pământ mai era concentrată în oceane. Scoția de astăzi era atunci aproape de Ecuator și avea o climă semi-aridă. În prezent, craterul acoperit cu sedimente se află în mare, la 200 de metri adâncime.

Постепенное самоуничтожение астероида - Sputnik Moldova
Spectaculos: Dezintegrarea unui asteroid, surprinsă de Hubble – Foto

Primele urme ale coliziunii au fost descoperite în 2008, când cercetătorii de la Universitatea Oxford au descoperit accidental „pete verzi ciudate” pe o stâncă din Stoer, Scoția, asemănătoare urmelor specifice unui impact cosmic.

Examinarea probelor de sedimente, în care s-au găsit cristale de cuarţ deformate în urma șocului, a confirmat această ipoteză. În plus, au fost detectate concentrații ridicate de platină și paladiu.

O astfel de ciocnire între un corp ceresc, de aproximativ un kilometru lățime precum acesta, și Pământ are loc o dată la 100.000 de ani sau chiar la un milion de ani.

Este foarte complicat să fie descoperite urmele tuturor craterelor cauzate de căderea asteroizilor, deoarece suprafața Pământului suferă nenumărate transformări, în special în urma deplasării plăcilor tectonice și a litosferei, a eroziunii și a altor procese, potrivit studiului.

Fluxul de știri
0